Za zainteresovane

NETTENISsilver21.pngDakle….

Najveći posao su Najave i rezultati. Najteži deo je svakako dok se ne pregledaju svi turniri za narednu nedelju, to naravno ubaci u tabelu, i postave linkovi do žrebova. Negde od utorka, kada se konačno svi žrebovi kompletiraju, je relativno lako sve to ažururati, ne mora sve baš da bude u minut. Dovoljno je na kraju dana. Ali već od petka sve ide iz početka….

Ja sam imao jednu ideju, da stvar maksimalno pojednostavim. Jednostavno za svaku nedelju otvorim po jednu stranicu. Linkovi za tekuću i narednu bi se nalazili u meniju gde i sada stoje najave. Onda bi svako prema mogućnostima, postavljao informacije u obliku kratkih komentara. Za razliku od četa, gde poruke brzo odu sa prve strane, ovde bi sve bilo tu na jednom mestu. Ne bi bilo pregledno, naravno, ali bi tako jedan drugome pomagali da budemo u toku svih informacija, barem većinu. Dobra stvar je što onda ne bi morali da vodimo računa o formi, formatiranju i sl. što je neophodno za sadašnji način praćenja rezultata.

Drugi način je da sve ostane kako je do sada bilo, s tim što bih ja dao ovlašćenja svim zainteresovanim da mogu da edituju tabele i svako bi kada ima vremena upisivao ono što i inače traži po netu, jer koliko sam primetio, vas nekoliko već radi taj “posao” za sebe. Tako smo radili na Svetu tenisa i naravno bilo je malo problema, jer se tako ljudi olenje, pa čekaju jedni na druge, ali može da se proba. Uostalom, tu sam ja, kao “glavni korekto”r, pa ako ne bude opet sve ostalo na meni, velikih problema ne bi trebalo da bude.

Tablele su podeljene po tabovima i njih se u tom slučaju ne bih odrekao, jer su mi ti tabovi u mnogome uštedeli prostor i sve učinili bržim i preglednijim. To su jednostavni kodovi, koje vas ne bi trebalo da zanimaju, jer ću ja oformiti svaku najavu petkom, recimo. Ostala pravila za dodavanje novog reda, formatiranje određenih delova teksta i dodavanje linkova, su prilično jednostavna. To formatiranje se može donekle uprostiti, a da ostane sve pregledno.  Ovakve najave, su nastale evolucijom i stalnom nadogradnjom(hvala Kaji i ostalima sa ST), ja sam na kraju sve to ubacio u tabelu, koja zna da pravi probleme, ali mnogo manje nego što je to bilo bez nje. Poravnanje je tada gotovo nemoguća misija. Naravno, svaka ideja je dobrodošla.

Drugi problem su Vesti. One kratke, može svako relativno lako da napiše. One su zamišljene za vesti, u kojim nema šta više da se kaže od dve rečenice ili za koje nema vremena da se napiše opširnije a nisu baš najvažnije. One glavne, mogu da idu kao kopirane, ali ja to izbegavam. Ne znam da li sam to uradio 3-4 puta do sada. Ako ih i kopiram, onda gledam da to budu agencijske, od Tanjuga recimo. Zato sam i uveo rubriku Preko plota, da ne bih kopirao ozbiljne teme koje je neko već odlično obradio ali i zbog nekih stvari koje se ponavljaju, tipa šta je Pera, Laza i sl. po N-ti put izjavio o Novaku i sl. Eto tu dam po neku vest, da se čisto i to pokrije….tu ponekad pustim i neki trač.

Dakle, ove glavne vesti su problem, jer ih treba napisati. Ja nisam preterano talentovan po tom pitanju, ali imam neko isksutvo. Na žalost, inspiracija je veliki problem, pre svega što najveći deo energije odnese održavanje sajta. Trudim se da unesem neki lični pečat, pogotovu kada se radi o tekstivima posle mečeva, a voleo bih da sam još manje formalan. Naravno, teško je biti nadahnut kada se piše tekst o meču u koje je glavni izvor Livescore….

U svakom slučaju, bitno je da sajt prati sve to, a koliko će to biti kvalitetno napisano i obrađeno, zavisiće od mnogo faktora i od prilike do prilike. Trebalo bi da u proseku to ipak bude na nekom nivou. Ako neko misli da može da napiše koju vest, neka se slobodno javi, sve je tehnički jednostavno, osim možda ubacivanja slika.

Ostale stvari mogu relativno lako da pokrijem, mada i tu pomoć dobro dođe. U Pričaonici može da postavljate linkove za Youtube, pa bih ja od toga nešto postavljao na naslovnu. WTA projekcije, kopiram sa TF, mada sam od skora dodao okvirno praćenje i za dve nedelje unapred zbog 10k i 25k turnira. Ove ATP sam radim, ali nije problem da  ih iskopiram sa live-tennis-a, ako nemam vremena. Uglavnom, mislim da bi postavljanje ideja i inormacija u Pričaonici za sve ostalo bila najveća pomoć. Na kraju, ako bude potrebe, možda napravim još jedan chat, koji ne bi bio javan.

Eto….ideje i mišljenja možete ovde u komentarima, u Pričaonici ili na mejl:

nettenis@live.com
kv9999dde@gmail.com