Teže od očekivanog

Biće posle ovog meča povika na teren, šljaku, organizatore, reklame i sve moguće objektivne okolnosti koje su smetale Novaku, ipak, da je odigrao skoncetrisano kao u prvom setu ili sa više energije kao u trećem setu, to bi bio još jedan običan Novakov meč. Na kraju još smo svi srećni što se sve završilo relativno mirno, 6-2 2-6 6-3.

Novak je dobio ubedljivo prvi set, ali se prvi susreo sa brejk loptama. Dve uzastopne je imao Traver u trećem gemu, ali ih je Novak rutinski spasao, dobrim servisima. Mogao je to da uradi i u drugom setu u istom gemu i istoj sizuaciji ali nije, već je kod druge lopte izbacio forhend daleko u aut. Tada je do izražaja došlo sve ono što se primećivalo i u prvom setu. Novak je imao problema sa kretanjem, što se lepo videlo kada se nameštao na forhend sa bekend strane, i pri nagloj promeni pravca. Ipak, dobro je servirao, svestan da nije baš u pravom ritmu, nije previše forsirao i po navici dobro riternirao, mada je imao problema da protivniku vrati servis iz forhenda. Traver nije mogao dugo da drži lopticu u igri pa nije bilo ni dugih poena.

To se donekle promenilo u drugom setu, ali tek kada je Novak dozvolio protivniku da se razigra. Traver je dobro servirao u celom meču, pa je lako stigao do 3-1 i tada je Novak uradio nešto što u novije vreme nije njegova karakterisitika. Totlano dekoncetrisan, odigrao još jedan loš gem na svoj servis, duplim greškama i greškama iz igre, dozvolio je Traveru da praktično osvoji set. Možda se to ne bi desilo baš tako lako, da Traver nije servirao po pravilu najbolje kada protiv sebe ima brejk loptu. Zato, iako se Novak očigledno presabrao posle drugog pretpljenog brejka, i došao u dva gema do brejk lopte, ali nijednu nije iskoristio, pa tako nije bilo pritiska za Španca.

U trećem, Novak je vratiuo koncetraciju iz prvog seta. Čvrsto je držao servis i čekao je gem u kojem će imati šansu za brejk. Činjenica da je čak i poraz moguć, podigla je adrenalin kod Novaka, počeo je da igra agresivnije, ali je i dalje bio prisutan problem sa tajmingom, pa se u nekoliko navrata dešavalo da čak i u dužim razmenama Novak pošalje neku kratku loptu i omogući protivniku napad, što je već razigrani protivnik često uspevao da iskoristi. Dakle, u tom odlučujućem gemu, Novak je najbolje riternirao, pa iako se Traver čak tri puta spasao brejka, na kraju je promašio, možda po prvi put prvi servis na brejk lopti. Sledio je dobar ritern i greška Španca i praktično kraj meča.

Posle svega, teško je reći šta se može očekivati od Novaka na ovom turniru. Od početka godine čekaju se njegove partije koje smo gledali prošle godine, a njih, budimo realni nema. Serija mečeva u kojima Novak ima veći broj grešaka se nastavlja, a to čak i ne proizilazi iz previše rizične igre. Poznate okolnosti svakako su malo poremetile novaka, a očigledno da nova podloga neće biti njegov saveznik. Deluje da je brža, igrači kažu da loptica niže odskače, a uz to je i klizavija, pa će biti teško prelaziti iz defanzive u ofanzivu, što je Novakova glavna vrlina.

Ostaje da se vidi kako će se glavni rivali sutra snaći na istom mestu i Novakov sledeći meč, koji će biti protiv kvalitetnijeg protivnika, Vavrinke ili Melcera, najverovatnije u četvrtak.