Srbija – Slovačka: Ipak 1-1

TENIS; SRBIJA, SLOVACAKAIako reprezentacija Srbije nije osvojila nijedan set prvog dana Fed kup meča protiv Slovačke, u sutrašnji drugi dan, ući će se sa realnim šansama da se meč dobije. Razlog za takav ishod nije prijatan, povreda protivničke igračice, ali povrede često u soportu određuju ishod mečeva.

Srbija nije mogla da računa na dve najbolje igračice u ovom meču, a i Bojana  Jovanovski je bila pod znakom pitanja. Jovanovski je ipak zaigrala i u prvom setu protiv Hantuove, imala je realne šanse da taj set i dobije. Imala je prednost brejka na startu, a na 5-4 i servis Hantuhove, Bojana je imala nekoliko puta izjednačenje. Ipak, u tim bitnim trenucima Danijelino iskustvo i činjenica da je jedan deo karijere provela među najboljima na svetu, presudili su.

Hantuhova je posle toga značajno podliga nivo igre, zaličila je na nekada Top 10 teniserku, ali su se i na Bojani sve više mogle videti posledice povrede. Drugi set je i pored prilika za brejk i šansi da se vrati posle 0-4 na startu, brzo završen, pa je konačan rezultat bio 7-5 6-2, za Hantuhovu.

Još više uzbuđenja doneo je sledeći meč. Vesna je kao i Bojana, krenula sa brejkom u meč, a takvu prednost je dva puta imala i u drugom setu, ali je stigla do 4-6 3-5 i servis za Cibulkovu i verovatno nedostižnih 2-0 za Slovačku. Iznenada, posle prvog poena, Cibulkova je pala i požalila se na grč. Ni intervencija lekara joj nije puno pomogla, pa je Dominika odstatirala taj gem. Sledi još jedna pauza, ali posle samo jednog poea u nastavku, Cibulkova se ponovo našla na zemlji, da bi zatim slovački selektor predao meč.

Šteta je velika i zaista je bilo veoma tužno gledati Cibulkovu kako se previja od bolova na terenu. Ipak, bila bi i velika šteta da je Vesna izgubia taj meč. Očigledno, da je debitantkinja dala sve od sebe, pa i više od toga. Meč se igrao na izuzetno visokom nivou, a Vesna je trčala i borila se i iznad svojih mogućnosti, pa su ljubitelji tenisa u Nišu i pored televizora gledali neke neverovatne poene.

Takav tempo i borbenost, prvo su ostavili traga na Dolonc. Ona je sredinom drugog seta zatražila pomoć lekara a izgleda da je to imalo psoledica i na njenu igru u nastavku, jer je već u sledećem gemu pretrpela brejk, pa se došlo do pomenutog gema kada se Cibulkova povredila.

Ostaje veliko pitanje ko će se naći u slovačkoj ekipi u nedelju. Prema načinu kako je Domika reagovala i bolovima koje je imala, teško je verovati da će igrati, pa je Ribarikova najlogičnije rešenje. I pored toga, pobeda je daleko, i pitanje je u kakvom će stanju sutra biti obe srpske reprezentativke. Šansa je ipak realna, i ostaje da se sačeka ishod, verovatno sva tri meča.