Skromni Rafa, taktični Rodžer i ostali

Poslednji turnir u sezoni počinje danas. Igrači su nekoliko dana trenirali, družili se, trenirali, išli na dobrotvorne manifestacije i neizbežno, davali intervjue. Te izjave date po hiljaditi put o istim ili sličnim stvarima, obično ne govore ništa, osim malo o nečijoj ličnosti i možda se tek negde između redova provuče koliko je neko spreman za ovakav turnir.

Tako je Novak, recimo, prošle godine isticao da mu je finale DK najvažnije i tako je i igrao na tom turniru. Možda je to bilo samo stvaranje alibija i možda to isto radi Nadal kada pred današnji nastup kaže da su svi veći favoriti od njega, misleći na prvu četvorku:

“Rodžer se vratio u pobedničku formu, Endi je bio odličan u Aziji, mada je prošle nedelje pretrpeo poraz, a Novak još uvek ima strašno samopouzdanje zbog fantastične sezone. Uostalom, svoj trojici beton prija više nego meni”. Na ovo ide i izjava iz koje se vidi da je oprezni optimista: “Kad god napravite pauzu, na početku je malo teže zbog rutina takimčenja. Najbitnije je da se što pre vratite na stari nivo, ako se to desi sa mnom, sve će biti mnogo lakše”.

Novinari, inventivni po običaju, po hiljaditi put su ga pitali o odnosu prema 6 ovogodišnjih poraza od Novaka.
“Nije tačno da svaki dan razmišljam o Novaku. Radim i mislim o svemu što treba da popravim i kako da postanem bolji igrač. To radim od početka karijere i tako će biti i ubuduće. Novak je imao neverovatnu sezonu. Ono što je uradio će se teško ponoviti. Konstantno je igrao bolje od mene i pobeđivao me je, tako da je osvojio sve što je mogao”.

Reklo bi se da Rafa ni sam ne zna šta može da očekuje od sebe na ovom turniru, ali ako je spreman, ovako rasterećen može da bude veoma opasan.

Sa druge strane Marej, koji je uvek pod rafalno paljbom domaćih novinara, po stoti put teši sebe i Britance, da ako može Novak može i on. Dokle će ga taj optimizam držati, videćemo, ali čini se kao da mu je Novak, poslednja slamka spasa:
“Moram da verujem u to. Prošle godine Novak je gubio mečeve, mučio se sa servisom i pokušavao je da napravi neke promene. Ljudi su se pitali hoće li Novak ikada više osvojiti GS turnir, da li je dovoljno dobar za to. To samo pokazuje da su svi dovoljno dobri da to učine“.

„Jedino je pitanje možeš li da igraš svoj najbolji tenis u pravim trenucima i možeš li da stekneš samopouzdanje kao što je on učinio ove godine. Niko ne može da napreduje toliko u ovoj fazi karijere, sve je stvar samopouzdanja, pošto je Novakova igra uvek bila odlična“

Čak je i Marejeva izjava o očekivanjima na turniru, kao prepisana od Novaka:
„Na takvom turniru od prvog meča mora da se igra veoma dobro kako bi se prošlo dalje. Zato je to tako veliki izazov. Neće biti lakih mečeva ni u jednoj grupi. Ferer je igrao dobro na tvrdim terenima u prošlosti, Berdih je bio sjajan u Parizu, a Novak je Novak. Biće vrlo teško“.

A Novak je rekao: ” Svi se slažu da je ovaj turnir kruna sezone. Svaki meč će se igrati na najvišem nivou u našem sportu i morate da igrate svoj najbolji tenis od početka, kao bi pobedili.”

Onda su usledili hvalospevi o svom narednom protivniku, Tomašu Berdihu, da bi najvažniji deo intervjua bila poslednja rečenica, koja može da se protumači kao poruka svojim rivalima:
“Servirao sam na maksimalnom nivou u proteklih nekoliko dana i mogu reći da mi rame nije pravilo nikakav problem. Mislim da sam se opravio od povrede i potpuno spreman za turnir”.

Rodžer Federer se uvek isticao po izjavama u kojima umanjuje ili čak omalovažava uspeh gore pomenute dvojice. Doduše i novinari su mu dosađivali pitanjima o Marejevim mogućnostima i njegovoj formi, obzirom na sjajnu azijsku turneju:
„Ne želim da mu oduzimama bilo šta, ali da li je turneja po Aziji bila jaka ove godine? Nisam baš siguran. Novak nije bio tamo, ja nisam bio tamo, a Rafa je rano ispao u Šangaju. Ali Mari je zaigrao vrlo dobro posle poraza od Kevina Andersona u Montrealu u avgustu. Ne zaboravite u kakvoj je tada bio situaciji“.

Taktično, nema šta, jedino što je Rodžer propustio da kaže da i on do svoje poslednje dve titule nije došao popbedama nad istim tim igračima koje pominje. Kasnije je ipak Federer umiri Britance i obećao im da će Marej osvojiti GS, a što se tiče turnira zbog kojeg je došao u London:
„Voleo bih da osvojim šestu titulu ovde. Ranije sam imao mnogo uspešnih završetaka sezone, a ovo je još jedan posle trijumfa u Bazelu i Parizu. Ovde branim trofej i mislim da imam šansu da pobednički okončam godinu“.

I tako, Conga je naravno izjavio da se nikoga ne plaši i da finale Pariza nema nikakve veze sa prvim mečom u Londonu, Janko da je spreman i da se nada da će dobiti priliku….

Sve počinje u 13:15h mečom između Nestora i Mirnija protiv Bopane i Kurešija, da bi se nastavilo u 15h sa Federerom i Congom. Sve će direktno prenositi Sportklub, a B92 verovatno samo prvi singl meč uz možda prenos Zimonjićevog meča koji počinje u 19:15h.