Promene na ITF turnirima od 2016. godine

itf-vetsInternacionalna Teniska Federeacija (ITF) najavila je izmene u organizaciji svojih turnira od 2016. godine.
Naime, nakon duže studije, kao i  žalbi tenisera, tj teniserki, a i organizatora samih turnira, došlo se do zaključka da je trenutna raspodela fonda za turnire nedovoljna, kako za same turnire, tako i kao izvor zarada za tenisere i teniserke. U istraživanju je potvrđeno da teniseri i teniserke van top 100,  a pogotovo oni van top 200 ili 300,  jedva zarađuju da plate svoje putne troškove i troškove treniranja, a kamoli nešto preko toga.

ITF je organizacija, koja je pored ATP i WTA jedina bitna za sve koji se bave profesionalnim tenisom. ITF između ostalog organizuje juniorske turnire,  a juniorska karijera je priprema za bavljenje profesionalnim tenisom. Što se profesionalnog tenisa tiče, ITF organizuje turnire najnižih kategorija, tzv. fjučerse (kod tenisera 10k, 15k, i 15k+h kategorije, kod žena 10k, 15k, 25k i 25k+h(k= oznaka za hiljade dolara nagradnog fonda, h kao dodatni plaćeni troškovi u vidu hotelskog smeštaja i sl.), koji inače služe kao odskočna daska i način da teniseri i teniserke dođu do poena za rang liste. Zatim, kod dama ITF organizuje i turnire čelendžer kategorije (50k, 50k+h, 75k, 75k+h, 100k, 100k+h) i, naravno, ITF je zadužen za gren slemove, kao i Dejvis i Fed kupove, koji su zasebna priča.

Od 2016 godine,  fjučersi, kako ženski, tako i muški, biće kategorija 15k+h i 25k+h. Što se ženskih čelendžera tiče, fondovi se dižu na 60k, 60k+h, 90k, 90k+h i 125k i 125k+h, slično ATP čeledžerima kod muškaraca.
To će svakako pomoći, pogotovo mladim teniserima i teniserkama, da u ranijim fazama karijere više zarade i tako obezbede sebi bolje uslove za dalji napredak.

Ono što se još ne zna jeste raspodela poena koji se osvajaju na ovim turnirima, tj da li će se samo trenutni poeni prebaciti i prilagoditi tim budućim ciframa ili će se praviti nova distribucija poena za njih. Takođe, mala zabuna nastaće i sa ITF 125k turnirima, jer već postoje WTA 125k čelendžeri, koji bi onda bili turniri iste kategorije,  a drugog naziva, što je pomalo besmisleno. Ipak, WTA je svakako najvio ”rebrendiranje” naziva svojih turnira i kategorija, verovatno baš iz tog razloga, iako prvenstveno zbog besmislene postojeće podele Premijer turnira.

Za više detalja o postojećoj podeli kategorija ITF, TP i WTA turnira pogledajte OVDE.