AO, dan 3: Paklena vrućina u Australiji

ao 2014Treći dan na prvom Gren slemu u sezoni protekao je u znaku velikog broja odustajanja, a sve zbog visoke temparature. Mnogi favoriti završili su svoje takmičenje već u 2. rundi, ali ima i onih kojima vrućina i nije smetala.

Australijska teniserka Samanta Stosur plasirala se u treće kolo Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu, pošto je pobedila Bugarku Cvetanu Pironkovu sa 2-0 u setovima (6-2, 6-0). Monika Nikulesku napravila je malo iznenađenje eliminisavši Sabinu Lisiki posle tri seta, a iznenađenja su priredile i Kejsi Delakva pobedivši ubedljivo Kirsten Flipkens, ,mlada Loren Dejvis koja je sa 7-5, 2-6, 6-4 nadigrala Juliju Gerges, zatim Alison Riske koja je “oduvala” Janinu Vikmajer sa terena – 6-1, 6-1.

Dalje su prošle i: Makarova, Hantuhova, Bušar, Ivanović, Kerber, Peneta, Serena Vilijams,  Li,  Bartel, Šafarova…

Kod muškaraca je bilo takođe odustajanja, a neki su priredili prijatna iznenađenja. Mihail Južni je eliminisan, Ferer i Janovič izgubili su po set, a Berdih i Gaske maksimalnim rezultatom prošli su dalje u dnevnom programu 3. dana u Melburnu.

Australijan Open gotov je i za 23. nosioca Ernestsa Gulbisa, koji je izgubio od Sema Kverija u tri seta. Davidenko je izgubio od Francuza Gaskea, Ferer je dobio Manarina, Šardi je u uzbudljivom meču nadigrao Dolgopolova, dok je Ivan Dodig predao meč Damiru Džumhuru, kvalifikantu iz Bosne i Hercegovine. 

Dodig je samo jedan u nizu tenisera koji su se žalili na teške uslove u velikoj vrućini u Melburnu.

Ni posle 30 minuta posle meča nisam mogao da stanem na noge. Desetoro ljudi je bilo oko mene da bi mi pomoglo. Pomislio sam čak i da bih mogao da umrem. Mislim da je vreme da neko sasluša glas nas igrača. Smatram da je moguće napraviti pauzu, recimo od 13 do 16 časova, samo da prođe najgori period vrućina. Svetla na terenima postoje, a televizije bi trebalo da se prilagode. Svi možemo i svi bismo radije igrali večernje mečeve“, rekao je Dodig.