Neopisivo!

U najuzbudljivijem i njaneizvesnijem meču koji su Marej i Đoković odigrali, a svakako i na ovom truniru, Novak Đoković je uspeo da nađe put do finala i pobedi Mareja, 6-3 3-6 6-7(4) 6-1 7-5.

Nije to bio meč na najvišem nivou, bar ne u celini gledano. Više je to bila mentalna borba, dvojice tenisera, koji su imali ogroman pritisak pre meča. Novak da pokaže, da je i dalje broj jedan, ne samo po plasmanu nego i po igri, takođe da pokaže Mareju da se stvari nisu promenile, bez obzira na novog trenera i stare motive. Takođe je i veliki broj poena u igri, a Nadal je plasmanom u finale sigurno stavio veliki pritisak na Novaka da mora bar do finala da stigne ako želi da razlika ostane koliko-toliko velika.

Marej je sa druge strane imao ogroman motiv da pokaže svima, da od Nove godine kreću njegovi uspesi na gren slemovima, a AO je svakako najzgodniji za to, jer je do sada bio turnir gde je bio najbliži tom cilju. Trebalo je naravno i ne obrukati Ivana Lendla.

Na početku se ispostavilo da je Marejev teret veći, jer je delovao nervoznije, dok je Novak bio mirniji, mada ne sasvim opušten. U takvoj igri Novak prvi dolazi do brejka, ali ga brzo i gubi. To mnogo ne pomaže Mareju, pa Novak ipak lako pravi još jedan brejk i uzima set, bez većih problema.

Iako je imao set prednosti i 2-0 u drugom setu, Novak je nastavio da igra njegovu sigurnu igru bez previše agresivnosti i rizika. Takva igra mu je davala rezultate ali oduzimala dosta energije. Na 2-0 stiže do još jedne brejk lopte ali šansu ne koristi jer izbacuje forhend u aut. I tada počinje drama. Marej pronalazi udarce, smanjuje greške, a Novaku staje servis. Gotovo čitava dva seta, Novak ima problema sa prvim servisom, dok mu drugi uspešno napada Marej. Svaki Novakov gem je počinjao sa 00-30, pa je bilo gotovo neverovatno kako se držao, pogotovu u trećem setu.

Razlog je uglavnom i dalje nesigurni Marej. Njegova ofanziva donosi i greške a njih je po pravilu više kada servira. Posle vraćenog brejka, Marej pravi još jedan, ali ga ne zadržava dugo. Odmah mu se Novak revanširao a onda opet Marej dolazi do brejka i servisa za set. Novak ne koristi brejk loptu, jer ga u tim trenucima izdaje forhend i rezultat je izjednačen. Treba napomenuti, da je Novak u tom setu imao samo 40% ubačenog prvog servisa.

U trećem setu, Novak je na volšeban način stigao do taj brejka. Set počinje kako se prvi završio, Novakovom mukom da zadrži servis. I opet ista priča, Marej pravi brejk ali ga svojim greškama odmah gubi. Kako je set odmicao, Novak konačno dolazi do daha, jer je prvi servis proradio a sa njime i mnogo manje trošenja snage. Videlo se i po Navakovim reakcijama, da se polako stabilizovao i da se vraća u meč. Rezultat su tri set lopte n aservis Mareja na 5-4.

Sa dizanjem Novakove igre i Marej postaje sve bolji. Verovatno je u tim trenucima ličio na ono, što želi Ivan Lendl. Sjajnim servisima i agresivnim napadima na prvu loptu, Marej spašava svoj gem, pravi brejk i dobija taj brejk. Jedinu pauzu je napravio kada je servirao za set.

Iako se polako vraćao na svoj nivo igre, Novak je i krajem tog trećeg seta bio nedovoljno agresivan. Kao da nije očekivao da će Marej tako žestoko da ga napada ili se nadao greškama protivnika. Kako bilo, malo ko je očekivao ono što se dogodilo u četvrtom i većem delu petog seta. Umesto da bude iscrpljen i slomljen, Novak ulazi u četvrti set, kao da je drugi čovek. Čovek koji je doneo odluku da hoće da pobedi i da ga niko u tome ne može da spreči.

Marej pomalo emotivno i fizički istrošen, ulazi u taj set, kao što je počeo meč. Ovoga puta i noge ne rade, što Novak očigledno vidi i kreće u akciju. Ovoga puta se nije zaustavio na 2-0, pravi i drugi brejk za redom i praktično rešava set. Osim malih problema kada je na 4-1 spašavao dve brejk lopte, jer je Marej tada pokušavao da se vrati u set, Novak igra svoju igru. Prvi preuzima inicijativu, udarci su ravniji i bliži linijama i uz samo 4 greške pravi 12 vinera, čisto da pokaže protivniku kako se to radi.

Uz još jedan brejk, Novak stiže do izjednačenja u setovima. Peti set nastavlja u istom stilu, mada je sad i Marej zaigrao kako ume, pa je valjda taj set i najbolji u meču. Novak ovoga puta ne čeka šta će Marej da uradi, a ritern mu je konačno pravi, agresivan. Servis ga služi pa je Marej stalno pod pritiskom. Izvlači se u petom gemu ali ne i u sedmom. Novak bez izgubljenog poena stiže do 5-2.

Svi su u tom trenutku mislili da je mneč gotov, svi osim samih aktera. Novak propušta priliku, da sve reši odmah, na Marejev servis, jer je imao 30 -30 i 40-40, a onda odlučni Marej ali i Novakova stegnuta ruka, prvi servis ga ne sluša, nema agresivnosti, što koristi Marej i vraća se u meč. Kod Novaka nije bilo reakcije, što je bio najbolji znak kako se osećao, a kada je Marej prelako došao do 5-5 i 15-40, Novak je verovatno bio prežaljen od većine na stadionu, a i šire.

Nekako, Novak drži koncetraciju, a Marej je gubi. Broj 3 je ovoga puta bio malerozan za Mareja, jer je sada on propustio toliko brejk lopti. Za Novaka nije jer je dreću gem loptu iskoristio a po stisnutoj pesnici i busanju u grudi se videlo, da se Mareju ne piše dobro u narednom gemu. Ritern je ponovo dobar, loptice iz Novakovih forhenda i bekenda padaju na liniju. Marej se branio koliko je mogao, ali se brzo stiže do 15-40 i konačnog kraja.

Bez obzira na propuštenu priliku kada je servirao za meč, bez obzira što nije iskoristio tri brejk lopte za treći set i što nije napravio i drugi brejk u drugom setu i verovatno završio ceo posao za dva sata, bez obzira na sav pritisak, koji ga je povremeno obuzimao, bez obzira na sve, Novak je danšnji meč završio kao pravi ŠAMPION.

Sledi Rafa i teško je zamisliti kako će taj meč da izgleda. Novak je  njihovo poslednje finale odigrao posle polufinalnog meča u pet setova, pa nema razloga za sumnju da će se Novak oporaviti do nedelje. Verovatno da će ova pobeda skinuti jedan veliki teret sa Novaka i bez obzira što je finale i što je to Nadal i što je još uvek dosta toga u igri, ući opuštenije i odigrati bolji meč nego ovaj iz prva tri današnja seta. Pa ako Rafa bude bolji…svaka mu čast.