Najava US Open: 8 naših predstavnika u kvalifikacijama

Odavno jedan Gren Slem nije bio tako brojan za srpske tenisere i teniserke kao ovogodišnji US Open. Čak 13 predstavnika imamo u obe konkurencije, što u kvalifikacijama, što u glavnom žrebu.

U kvalifikacijama kod dama imamo četiri teniserke:

Dejana Radanović igraće protiv Mendi Minele iz Luksemburga. Dejani je ovo premijera na najvećim takmičenjima, ove sezone je ušla u top 200 i ima tri 25k trofeja u sezoni. Minela se porodila na kraju prošle godine, a povratak je bio uspešan, osvojila je tri 25k turnira i igrala finale WTA Gštada, sredinom jula, što je bio poslednji turnir za nju, i to na šljaci.

Olga Danilović takođe je debitantkinja na Gren Slemu, igraće kao šesti nosilac protiv Bjanke Andresku. Olga je umalo upala u glavni žreb, ove godine je probila top200 barijeru i osvojivši WTA Moskvu došla je na korak do top100, trenutno je na rangu karijere, na 109. mestu. Pored Moskve, osvojila je i dva čelendžera, jedan 25k i jedan 60k. Andresku je Kanađanka, 208. na WTA listi, a na turnir dolazi nakon polufinala na betonu 60k turnira krajem jula.

Bojana Jovanovski Petrović vraća se nakon višestrukih operacija ručnog zgloba i ramena, bila je bez rankinga, a trenutno je 763. na listi i povratak ne ide kako je očekivano. Na 9 čelendžera samo je jednom došla do četvrtfinala i možda baš ovde zablista i dobije preko potrebne poene i samopouzdnje. Igraće protiv Destani Aiave iz Australije, koja nije ispunila juniorska očekivanja i trenutno je 247, 90 mesta ispod ranga karijere. U aprilu je osvojila 25k, a otada je malo igrala i ima četiri vezana poraza.

Nina Stojanović polako je na putu povratka u top 200, igraće sa Aljonom Bolšovom. Nina ima osvojen 60k turnir, pre US Open-a ima pobedu na tvrdoj podlozi i poraz na šljaci pa nije u nekoj formi. Španjolka ima dva uzastopna osvojena 25k turnira, ali na šljaci, a pre kvalifikacija igrala je na tvrdoj podlozi 25k i poražena odmah na startu.

U glavnom žrebu je Aleksandra Krunić, a u dublu igra sa Katerinom Bondarenko, dok Nina Stojanović igra sa Fani Stolar.

U muškoj konkurenciji imamo takođe četiri predstavnika:

Danilo Petrović igra drugi Gren Slem uzastopno i već je sinoć ostvario pobedu. Danilo je 232. na svetu, a dobio je 113. Adriana Meceirasa Menendeza. Za finale kvalifikacija igraće protiv Lorenca Đustina.

Miomir Kecmanović igraće protiv Relija Opelke, visokog Amerikanca i imaće veliki zadatak da mu ukroti servis. Miomir nije u nekoj form, ima 3 uzastopna poraza, ali je ovo leto igrao američku ligu i proglašen je za MVP-ja iste pa se nadamo da će deo repertoara pokazati i protiv Opelke.

Peđa Krstin na startu igra sa Ugom Umberom iz Francuske, 24.nosiocem. Peđa ima dva poraza na betonu pred USO, dok Francuz na poslednja tri čelendžera ima tri finala, od toga jednu titulu i trenutno je na rangu karijere, na 139. mestu.

Nikola Milojević igra protiv Gaštaa Eliasa, koji je 32.nosilac. Nikolina forma je upitna, ima dve predaje pa dva poraza na poslednja četiri turnira, što je velika šteta jer je malo pre toga osvojio prvi čelendžer, u junu. Elias je 147.na svetu, ima poraz na Los Kabos turniru ATP 250, što je jedino što je igrao na betonu pre USO.

U glavnom žrebu su Novak Đoković, Filip Krajinović, Laslo Đere, Dušan Lajović i Viktor Troicki, dok u dublu Filip i Viktor igraju zajedno, a Duci sa Cicipasom.