Marion Bartoli završila karijeru!

Francuska teniserka Marion Bartoli iznenadila je teniski svet nakon poraza u prvom kolu Sinsinatija izjavom da je njenoj karijeri došao kraj!

Marion-Bartoli

Bartoli je povlačenje obrazložila konstantnim problemima sa povredama:

Nije lako reći ovo, nikad ne želite da dođe dotle, ali je jednostavno tako. Ovo je bio poslednji meč u mojoj karijeri. Vreme je da se povučem iz sporta.Celo telo bi me bolelo posle 45 minuta meča. Zbog toga znam da moram da prekinem”. Sad će se svi sećati tog Vimbldona, a niko neće pamtiti moj poslednji meč. Mislim da sam u Londonu iscedila poslednji gram snage.

Iako neočekivano, momenat za povlačenje jeste pogodan, jer je pre mesec dana postigla i najveći uspeh karijere.
Bartoli je u finalu Vimbldona pobedila Sabine Lisicki  i uspela u onome što je propustila 2007, kada je poražena od strane  Venus Vilijams. Takođe, to je bio presedan u teniskom svetu jer se po prvi put desilo da šampionka jednog GS-a do titule ne ”ukrsti reket” sa  ni jednom jedinom top 15. teniserkom.

Ona je na domaćem terenu stigla do jedinog polufinala Rolan Garosa, uz po jedno četvrtfinale na preostala dva gren slema.
Osvojila je još 7 titula u singlu i tri u dublu, a povukla se sa sedme pozicije na WTA listi, što je ujedno i najbolji plasman u njenoj karijeri. 

Rođena 2. oktobra 1984. na Loari, u porodici doseljenoj sa Korzike, Marion Bartoli počela je da igra tenis sa 6 godina, postala je profesionalka sa 16, a prvi trofej osvojila u Oklandu 6 godina kasnije.

Najuspešnije sezone bile su joj 2006, kada je osvojila prve tri titule, 2007. kada je igrala svoje prvo GS finale, i 2011, kada je uz dva trofeja igrala još tri finala i WTA šampionat. Oktobra 2011. osvojila je turnir u Osaki, posle kojeg joj je jedini pehar bio nedavni Vimbldon. Pre pobede na jugozapadu Londona ona celih godinu dana nije stigla do finala ni na jednom turniru. U karijeri je zaradila nešto preko 11 miliona dolara.

Sa srpskim teniserkama sastajala se 18 puta i zabeležila 9 pobeda i 9 poraza. (Ivanović 3-5, Janković 5-4, Jovanovski 1-0)

IZVOR: NETTENIS, B92