Katar, Indija, Australija…

…i naravno Novi Zeland, države su u kojima će početi ATP i WTA sezona 2012. Ako ćemo biti precizni, Brizbejn je mesto početka, simbolično na prvi dan Nove godine. Razlog zašto se sa tenisom u Brizbejnu kreće već od nedelje je taj, što će se u Patrik Rafter areni naći i teniseri i teniserke.

Spisak učesnica prvog WTA turnira u godini i to iz Premier ili WTA700 serije je solidan. Stosur, Skijavone, Petković su iz prvih deset, ali su tu još Serena, Kim, prošlogodišnja pobednica Pavljučenkova…i sve tri srpske teniserke koje se nalaze u sto najboljih. Jelena i Ana će biti u glavnom žrebu a Bojana je za sada prvi nosilac u kvalifikacijama, ako se nešto ne promeni u zadnji čas. Zanimljivo je da će se u kvalifikacijama naći devojka o kojoj se ovih dana dosta govorilo, Ešli Barti, ali i još neke mlade igračice: Ajla Tomljanović, Sloun Stivens i Aranča Rus.

Spisak tenisera nije toliko zanimljiv. Ako izuzmemo Endija Mareja, koji je “pobegao” od Nadala i Federera koji će igrati u Dohi, ostalo su ne toliko atraktivna imena. Simon, Dolgopolov, Has, Majer i dečko na koga će verovatno biti usmerena najveća pažnja, Bernar Tomić. Kvalifikacije će početi u petak a žreb za glavni turnir obaviće se u subotu.

Ako je spisak tenisera koji će igrati u Brizbejnu tek solidan, onda je onaj za Dohu impozantan, bar kada su turniri ove kategorije u pitanju. Iz Emirata u Katar premestiće se Nadal, Federer, Conga i Monfis, a tu će još biti Troicki, Bogomolov, Južni…Tu je i Nenad Zimonjić u dublu sa Tursunovom. Titulu brani Federer, dok u Bribejnu neće biti branioca titule, Robina Soderlinga.

U Čenaiju Janko Tipsarević će se po drugi put u karijeri naći u ulozi prvog nosioca. Predvodiće listu igrača, među kojima je prošlogodišnji pobednik Stanislas Vavrinka ali i Nikolas Almagro, Miloš Raonić i ostali. Lepa prilika da Janko počne sezonu sa novom titulom. Kvalifikacije će se igrati od subote kada će se znati žreb glavnog turnira.

I na kraju, ostaje Ouklend sa Lisicki, Kuznjecovom, Penetom, Gerges….Nedostaje najvljena Venus Vilijams, ali tu je i prošlogodišnje iznenađenje, pobednica Greta Arn.

I to bi bilo to. Treba još napomenuti da je Boris Pašanski najavljen za kvalifikacije čelindžera u Brazilu, da je Krunić odustala od turnira u Guanžuu ali u redu za kvalifikacije čeka Tamar Čurović, trenutno treća ispod crte, te da će se najbolji juniori posle Meksika preseliti u Kostariku, gde opet neće biti Krstina ali Milojevića oće. U isto vreme će se igrati i Beograd open, juniorski turnir iz G5 kategorije.

U svakom slučaju, pravovremene informacije o turnirima, rasporedu i rezultatima ćete imati u rubrikama na sajtu. Sezona može da počne! Uživajte!