Jelena u polufinalu i pored dva poraza

Jelena Janković igraće danas meč polufinala  Završnog WTA šampionata. Iako je sam plasman odličan uspeh ostaje pomalo gorak ukus u ustima zbog načina na koji je otišla tamo.

Nakon odlične pobede nad drugom teniserkom sveta Viktorjiom Azarenkom i veoma tesnog meča sa petom, Na Li, Jelena je takmičenje u grupi završila porazom od Italijanke Sare Erani. Jankovićeva je izgubila 4-6 4-6, oba puta tako što je na 3-5 vraćala brejk samo da bi izgubila servis beć u sledećem gemu. Takođe, u oba seta je prva dolazila do brejka prednosti, opet samo da bi već u sledećem tu prednost izgubila.

S obzirom da su i Beloruskinja i Italijanka i  Jelena imale po jednu pobedu u grupi, odlučio je set količnik, gde je Jelena  bila bolja zahvaljujući setu koji je uzela od  Kineskinje, koja je inače završila kao prva u grupi, sa tri pobede.

Iako je meč sa Erani bio formalmost što se tiče plasmana, ipak je  imalo za šta da se bori. Pobedom nad Erani Jelena bi obezbedila  skok na 7. mesto WTA liste na račun baš Italijanke. Međutim, kao što nije umela da iskoristi svoje šanse protiv Na Li, i obezbedi prvo mesto u grupi već  nakon drugog meča, tako nije uspela ni ovo.

Kao ”nagradu” Jelenu u polufinalu čeka prva teniserka sveta Serena Vilijams. Serena je za sada na turniru bez izgubljenog seta.

Jelena i Serena sastajale su se 11 puta a Amerikanka vodi 7-4. Od toga, dobila je poslednja tri meča. Ako se izuzme prvi set u finalu  Čarlstona, koji je osvojila Jelena, Serena je  Jankovićevoj u ostalih 6 setova prepustila svega 10 gemova, tj  manje od 2 gema po setu.

U drugom polufinalu sastaju se Petra Kvitova i Na Li. Čehinja je bivša šampionka turnoira a  Kineskinji je ovo debi u polufinalu. Takođe, ako Li  izbori finale, završiće godinu kao treća teniserka sveta. Međusobni odnos pobeda i poraza ove dve teniserke je 3-3.