Janko – nekako

Neki pasionirani ljubitelji tenisa, sigurno su se setili meča, između omalenog Nemca i Rafaela Nadala, negde u trenutku najveće dominacije Španca 2008. godine na  USO. Tada je Rafa izjavio, da je svojom igrom doprineo da se meč pretvori u tri sata i tri seta teške borbe, a za sličnim rečima bi mogao komotno da posegne i Janko posle današnjeg četvrtfinala koje je ipak dobio, 6-7 7-6 6-4.

Nije Fau bio loš. Dobar deo zasluga za dramu dugu tri sata snosi i on, pre svega dobrom i hrabrom igrom u važni momentima a njih je bilo i previše. Previše propuštenih prilika za jednog Top 10 igrača, u prvom setu, gde je Janko imao na 4-2 još 10 brejk prilika, pa onda 6-2 u taj brejku istog seta. Neverovatno je da je Janko to ispustio i kao logična posledica usledila je greška, na 6-7 i servis srpskog tenisera.

Kako je počeo drugi set, izgledalo je da Janko nema energije , niti živaca da se nosi sa protivnikom, samim sobom a povremeno ni sa sudijama. Ipak, jedna rasprava sa glavnim sudijom, uz gomilu zvižduka, jer je održana u taj brejku drugog seta, pri rezultatu 2-2, kao da je podigla Jankovu igru i motiv, da se bori do pobede. Od tog trenutka, Janko osvaja četiri uzastopna poena, ali ih ne propušta kao u prvom setu, da bi u trećem, ostao čvrst i sačekao da Fau konačno padne.

Ni to se nije dogodilo očekivano lako. Janko je napravio brejk u sedmom gemu, ali se u odlučujućem, na 5-4, suočio sa 00-40. Ipak, Janko je sada Top 10 igrač i to je baš u tim trenucima pokazao, došao do, po bodovima i plasmanu ne toliko bitne pobede, ali gledajući sam tok meča, veoma važne.

Kasnije, svoj meč četvrtfinala odigrali su još jedan Nemac, Stebe i ćudljivi Brazilac, Tomaž Belući. Belući je prošao dalje a polufinale sa Tipsarevićem je na programu u subotu, i sasvim je sigurno da Janko neće imati lak posao, pogotovu ako pokaže slabosti iz današnjeg meča.