INTERVJU : LASLO ĐERE

Jedna od najvećih nada srpskog tenisa, Laslo Đere, odvojio je vreme za naše čitaoce i pričao o svom tenisu, planovima, uslovima u kojim trenira i mnogo čemu drugom.

Laslo Đere rođen je 2.juna 1995. godine u Senti. 

Počeo sam da igram tenis sa 5 godina, tata je hteo da nauči da igra, ali je odveo i mene i počeo sam i ja da igram, i posle sa 7 godina sam počeo da se takmičim.

lasloU juniorskoj konkurenciji Laslo je stigao do fenomenalnih rezultata. Osim što je bio treći junior sveta, stigao je do trofeja na prestižnom Orandž Boulu, dok je na takođe važnom Edi Heru igrao finale iste, 2012. godine. Na juniorskim Gren Slemovima stigao je najdalje  do četvrtfinala Vimbldona 2013. godine.

Trenutno je 348. teniser sveta, osam mesta ispod ranga karijere. Ima pet titula, od čega je tri osvojio ove sezone. 

Tim koji ima uz sebe nam je i predstavio:

Članovi tima su: teniski trener Miki Palađi, kondicioni trener Vladimir Zorić, menadžer Alon Kakšuri i ako mi treba bilo kakva pomoć ili savet obraćam se Janku Tipsareviću, pošto je i on član menadžerske agencije za koju sam potpisao. Zbog čestog povređivanja ove godine povremeno putuje sa mnom fizioterapeut Novak Ilić. I naravno tata, koji organizuje sve oko mene.

Na putu ka teniskom vrhu Laslo ima i preko potrebnu pomoć sponzora :

Sponzori su mi Prince i Asics. Imam pomoć i od Teniskog Saveza Srbije i Olimpijskog komiteta.

O uslovima treniranja, omiljenoj podlozi i turnirima , Đere kaže:

Uslovi za trening su solidni od ove godine, kako smo izgradili halu u Senti, u mom rodnom gradu, sa US Open podlogom. Leti je bilo okej i do sada.

Omiljena podloga mi je šljaka, ali prošle godine sam igrao dobro i na travi, na juniorskom Wimbldonu, što mi je ujedno postao i omiljeni turnir, zajedno sa ATP turnirom u Bangkoku, gde sam debitovao prošle godine na ATP turnirima.
laslo1Kakav ti je stil igre? Koje su ti vrline, a koje mane u igri?
 
U igri sam dosta dobar, ali uvek ima mesta za napredak. U poslednje vreme mislim da sam popravio servis i napredovao sam isto što se tice psihe, odnosno mentalne stabilnosti u meču.
Kako izgleda tvoj dan kada treniraš ?
 
Uglavnom mi je prvi kondicioni trening od osam ili devet , i posle radim tenis, jednom ili dva puta tokom dana, u zavisnosti koji je period sezone, kakav mi je raspored turnira itd. Zimi, kada su pripreme, često radim jedan tenis i dve kondicije na dan.
A kako izgleda tvoj dan kada ne treniraš ? Neki hobi ?
 
Hobi su mi kuvanje, da se vidim sa drugarima, i mozda čitanje.
laslo2O druženju na turnirima, Laslo kaže :
Uglavnom se družim sa našim igračima ili igračima iz okolnih zemalja (Hr, Bih, Makedonija, CG…) Odnosi su prilično normalni i korektni, u većini slučajeva.
 
Laslo je imao problema sa povredama ove sezone, što je poremetilo i njegov raspored  i  uspon na ATP listi :

Imao sam rupturu romboida, sa tim sam kuburio tri meseca, onda sam mogao da igram otprilike 3 nedelje, ali sam se povredio u Kazahstanu, gde sam doživeo rupturu bočnog trbušnjaka. Sad treba da probam u ponedeljak tenis, pa ćemo videti.

 Mozda ću igrati ili na Kipru ili u Iranu, još nismo sigurni, uglavnom fjučerse ću igrati do kraja godine. 

Planovi su da što pre pređem sa fjučersa na čelendzere, a posle na ATP turnire.