Hrabro ka snovima i top 100

Dejana Radanović ove godine igra sjajan tenis, probila je barijeru top 200 i hrabro korača ka novim ciljevima i uspesima. Turnire najnižeg ranga je prevazišla, naredni korak su jaki čelendžeri i WTA tur. O sezoni, podizanju tenisa i rezultata na viši nivo i debiju za Fed kup tim Srbije, Dejana je pričala za naš sajt.

Generalno sam i zadovoljna i nezadovoljna učinkom do sada. Loše sam krenula sezonu pa sam se odmah nakon Fed kupa i razbolela i nisam mogla da treniram duži period, i kada sam konačno uhvatila ritam u Japanu, 5 dana po dolasku kući sam se povredila. Skoro 3 nedelje sam bila van terena i sa par dana treninga krenula na turnire gde mi je opet trebao određeni vremenski period da se vratim gde sam stala, tako da mi je praktično prvih pet meseci palo u vodu. Nakon toga dva, tri meča izgubljena na par lopti što bi mnoge stvari promenilo, ali iz takvih mečeva naučiš neke stvari i trudiš se da ih popraviš sledeći put. Veći turniri, ozbiljniji protivnici, više poraza, ali mislim da mnogo više može da se napreduje, možda ne u kratkoročnom periodu, ali svakako kad se gleda na duže staze. S druge strane, zadovoljna sam jer sam uprkos svemu što mi nije išlo u prilog uspela da uđem u 200, iako nisam igrala ni približno kako bih mogla, tako da me raduje da sam tu, a imam još mnogo mesta za napredak i na teniskom i na fizičkom i mentalnom polju. 

Dejana je probila barijeru top 200 što joj je omogućilo prvo učešće na Gren slemu, koji je san svakog ko se bavi tenisom. Ona je na US Openu imala debi na velikoj sceni.

U Njujorku je sve bilo odlično, jedno nezaboravno iskustvo za mene iz kog sam mnogo naučila. Sve je na višem nivou čak i od WTA turnira. Od terena, teretane, hrane, i takve stvari koje su iza kulisa, nismo u prilici da vidimo na tv-u. Igrači definitivno imaju izuzetne uslove i sve što im je potrebno. Igrala sam protiv odlične i nezgodne protivnice, pogotovo za prvo kolo, i mislim da sam mogla imati malo više sreće u žrebu što se toga tiče, ali kao što sam i rekla, iskustvo iz kojeg sam svakako naučila dosta toga.

Ove sezone ostvarila je ozbiljnije rezultate što se odrazilo i na ranking kao i na kvalitet njenog tenisa. Jednom je prošla i kvalifikacije za WTA turnir i sve te kockice polako počinju da se slažu u njen teniski mozaik.

Najveća razlika je zrelost. Nisam bila, pre svega, mentalno spremna za mnoge stvari i nezrelost me je koštala boljih rezultata. Osim toga fizička spremnost, jer mi je bio problem da odigram dva ili tri meča u nizu kao i da ostanem u poenu dužih razmena. Dosta sam napredovala na tim poljima, ali svakako ima još puno mesta za napredak.

Dobre igre dovele su i do poziva za Fed kup tim Srbije. U februaru je branila boje naše zemlje kada smo u finalu evroafričkih kvalifikacija poraženi od super jake Letonije.

Na Fed kupu nam je bilo odlično. Igrale smo samo Olga, Bojana i ja i svakako smo bili oslabljeni sa samo 3 igracice, pogotovo što smo bile debitantkinje. Nažalost nismo uspeli da se plasiramo u plej of i dobijemo Letonke, ali mislim da je za tu celokupnu situaciju polufinale bilo ogroman uspeh za nas. U timu je najvažnije da se podržavamo i navijamo jedni za druge dok smo na terenu, što svi uvek čine najbolje moguće. Ta energija sa klupe se oseti dok igraš meč i uspeju da te podignu čak i kad igraš loše, kao npr u meču protiv Gruzije, kad sam spašavala meč lopte i igrala, malo je reći, užasno. Sam sebe guraš i onda ti još njih 10 viče sa klupe i navija, i to je ono što nemamo na našim turnirima i zato je Fed kup nešto potpuno drugačije. Van terena nama je uvek interesantno i super se svi slažemo!

Do kraja sezone ostala su još dva meseca, teniserke  se polako sele na azijski kontinet, pa tako i Dejana otpočinje seriju turnira na azijskoj turneji.
Nemam jos tačan plan, igraću sada tri WTA turnira, Hirošimu, Seul i Taškent, pa ću za kasnije još videti, zavisi kako bude išlo. Definitivno ću pokušati da odigram što više turnira na kojima ću imati kvalitetne protivnice i mečeve i navikavati se na taj nivo koji je mnogo viši od 25k turnira.