Conga preko Federera do titule u Torontu

Na Masters u Torontu došao je bez ijedne pobede nad nekim iz najboljih 10, da bi na Rodžers kupu pobedio njih četvoricu. Francuz Žo-Vilfrid Conga tijumfovao je na ovogodišnjem Rožders kupu pošto je u finalu sa 7-5, 7-6 (7-3) savladao Rožera Federera posle 109 minuta igre.

tsonga 2014Ključ za uspeh Francuza leži u servisu, jer protiv Novaka u osmini finala i Federea u finalu nije se suočavao ni sa jednom brejk prilikom, što dovoljno govori u kakvoj je formi i u kakvom je raspoloženju došao na ovaj turnir. Prvi set rešen je tek u dvanestom gemu kada je Conga napravio brejk i poveo sa 1-0 u setovima. U drugom setu vodila se mnogo veća borba pa je Federer uspeo da spasi šest brejk lopti od čega je jedna bila i meč lopta. Švajvarac se nije predavao uspeo je da izbori taj-brejk, ali su ga dva loša poteza koštala gubitka “trinaestog gema”, a samim tim i titule.

Ono što je zanimljivo jeste da je Federer imao čak 37 neiznuđenih gerešaka, naspram 18 Conge. Švajcarca nije služio ni bekhend iz koga je dosta grešio, a napravio je i četiri duple servis greške. Na prvi servis Conge osvojio je samo dva poena ili svega 6%, dok je Francuz ispalio 11 as udaraca.

Koliko je Conga bio zadovoljan govori i njegova izjava nakon meča: “Ovo će mi predstavljati novi izvor motivacije – prošle godine sam gubio od tih momaka, što je bilo zaista frustrirajuće. Sada sam dobio njih nekoliko, to je dobro za moju karijeru, a iza toga stoji mnogo uloženog truda“.