AO, dan 7. (Ž) – Pregled prve nedelje

Prvi Gren Slem sezone ulazi u drugu nedelju, a kod dama je bilo mnogo iznenađenja pa mnogi favoriti nisu dočekali drugu nedelju na turniru.

AO_LOGO_ZASTAVE.jpgAO_LOGO_ZASTAVE.jpgMelbourne-ParkPrvog dana turnira odmah su svoje navijače neprijatno iznenadile Sara Erani, Roberta Vinči, a pogotovo polufinalistkinja iz Sidneja, Petra Kvitova. Julija Gerges je deklasirala sedmu nositeljku Saru Erani, kao i Đe Dženg Robertu Vinči. Šok dana bila je eliminacija Petre Kvitove od strane malo poznate Lusike Kumhum. Najubedljivija je bila Anika Bek, koja Petri Martić nije prepustila ni gem, a pamtiće se i prva pobeda šesnaestogodišnje Belinde Benčić nad super bakom Kimiko Date Krum. Na terenu od naših devojaka su bile Ana Ivanović i Vesna Dolonc, i obe su stigle do pobeda. Ceo pregled prvog dana pogledajte OVDE .

Drugi dan doneo je manje šokove, pa su sa turnira ispale 19. nosilac Svetlana Kuznjecova, 21. nosilac Sorana Kirstea (koja na tri meča u 2014.godini još nema trijumf ), kao i 24. nosilac Kaja Kanepi. Posle samo šest poena Polona Hercog je predala meč Alize Korne, a po prvi put na nekom Gren Slemu kao nosilac nastupila je Bojana Jovanovski, koja je došla do trijumfa. Sigurna je bila i Jelena Janković, a i ostali favoriti su prošli po planu. 

aoTrećeg dana vrućina je već bila više nego nepodnošljiva, a još neki favoriti su ispali. Monika Nikulesku je forhend slajsom izluđivala Sabinu Lisicki i ispratila je sa turnira, a jedini nosilac koji je ispao tog dana bila je Kirsten Flipkens. Lusika Kumhum i Julia Gerges nisu iskoristile momentum nakon izbacivanje Kvitove i Erani pa su obe ispale. Vesna Dolonc je uzela tri gema protiv Serene Vilijams, a Ana Ivanović je toliko gemova dala Aniki Bek. 

Četvrtog dana organizatori su odlagali mečeve zbog vrućine , pa su mečevi kasnili i bili pomerani. Marija Šarapova i Sloun Stivens su jedva prošle u naredno kolo, a maraton je odigrala i Karla Suarez Navaro. Jelena Janković je i drugu Japanku lako dobila nakon odlaganja i premeštanja meča, ali je na žalost Bojana Jovanovski poklekla u duelu koji se završio pola sata iza ponoći. O događanjima tog dana čitajte OVDE .

Petog dana Luciju Šafarovu je par centimetara delilo od pobede nad Li Na, ali je Kineskinja uspela da preokrene i ostane na turniru. Serena Vilijams stigla je do 61. trijumfa u konkurenciji dama, pretekavši legendarnu Margaret Kort sa kojom je do ovog meča delila prvu poziciju. Eženi Bušar se plasirala prvi put u 4. kolo nekog Gren Slema, a Ana Ivanović je preokrenula i dobila Samantu Stosur. O petom danu više OVDE .

muguruzaŠesti dan turnira doneo je eliminaciju Karoline Vožnjacki, a nama novu zvezdu. Garbinje Muguruza je posle operacije i šest meseci pauze došla do titule u Hobartu iz kvalifikacija, a na prvom Gren Slemu sezone i najboljeg rezultata na najvećim turnirima plasmanom u 4.kolo. Agnješka Radvanjska je preokretom došla do pobede, a Dominika Cibulkova je razbila Karlu Suarez Navaro, dopustivši joj samo jedan gem. U vrlo lošem meču, Jelena Janković je izbacila i treću Japanku uzastopno, ovog puta Kurumi Naru. O ostalim mečevima čitajte OVDE .

Poslednji, sedmi dan prve nedelje, doneo je šokantnu pobedu Ane Ivanović nad Serenom Vilijams, prvo Gren Slem četvrtfinale u karijeri za Eženi Bušar, prvi plasman u četvrtfinale Australijan Opena za Flaviju Penetu. O mečevima osmine finala čitajte OVDE .

Nakon prve nedelje  ostali smo bez Serene Vilijams, pa se sada nameće pitanje ko je favorit za titulu ? Mlada Eženi Bušar ide krupnim koracima ka svetskom vrhu, sjajno je iskoristila žreb i to što nije imala protivnicu iz top 50 u četiri meča. Sjajna je i atipična predstavnica španske škole tenisa Garbinje Muguruza koja će debitovati u top 35. Kvalifikacije su prošle 16-godišnje Ana Konjuh i Belinda Benčić. Jelena i Ana su otišle korak dalje u odnosu na prošlu godinu, Dolonc je konačno pobedila ove sezone, dok najviše brine Bojana koja je igrala povređena .

Kakvi su vaši utisci o prvoj nedelji ? Ko vas je prijatno, a ko neprijatno iznenadio? Podelite vaše mišljenje u komentarima.