Ženski završni šampionat – Kratak pregled

Godišnji završni šampionat za žene (WTA Year Ending Championships- YEC) predstavlja jedan od najprestižnijih i najcenjenijih  turnira na teniskoj mapi. Po važnosti je odmah iza Gren Slemova.

Turnir se satoji iz žreba od 8 najbolje plasiranih teniserki, koje su podeljene u dve grupe po četiri. Sistem igranja je ”svaka sa svakom” a po dve najuspešnije iz obe grupe idu dalje u polufinale, a zatim i dve najbolje i u finale.

wtfyecnt1.jpg

ISTORIJA

Sve do 2003. godine Završni Šampionat bio je formata od  žreba od 16 najboljih, koji se igrao po ”nokaut” sistemu. Prvi put je održan 1972. godine i u početku održavao se početkom godine. Do sada, turnir je deset puta promenio mesto održavanja. Prvi put održan je u Americi u Boka Ratonu, zatim i u Los Anđelesu, a najduže se zadržao u Njujorku, gde se igrao od 1977. do 2001. godine, osim 1978. kada je igran u Oklendu. Nakon Amerike prešao je u Nemačku, u Minhen. Od uvođenja sistema borbe po grupama 2003. godine turnir je održavan u Los Anđelesu, Madridu, Dohi i Istanbulu. Od sledeće godine, seli se u Singapur i tamo će ostati sve do 2018. godine. Podloga koja je dominirala bila je tepih, iako je na početku igran na šljaci, a od 2001. igra se na tvrdoj podlozi.

REKORDI
Apsolutni rekorder turnira je Martina Navratilova, koja ga je osvojila čak 8 puta, iz 14 finala! Sledeće na listi su Štefi Graf sa 5 titula iz 6 finala i Kris Evert sa 4 iz 8. Serena Vilijams, Monika Seleš i Kim Klajsters imaju po 3 trofeja, s tim što Serena ima i 2 poraza u finalima, a Monika jedan. Gabrijela Sabatini,  Ivon Gulagong Kouli, Žistin Enan i Martina Hingis trijumfovale su po dva puta, a na listu pobednica  upisale su se i Lindzi Devenport, Trejsi Ostin, Marija Šarapova, Ameli Morezmo, Venus Vilijams, Silvija Hanika, Jana Navotna i Petra Kvitova.

ISTANBUL

Ove godine turnir se po poslednji put održava u Istanbulu, u Turskoj. Po drugi put od  uvođenja grupnog formata, a prvi od 2006. godine, na Završnom turniru neće učestvovati ni jedno novo lice. Sve teniserke koje su se kvalifikovale, učestvovale su i pre, a čak 7 od 8, učestvovale su godinu dana ranije, što se  dešava po prvi put. Svake godine bilo je minimum po dve debitantkinje ( 2007. čak 4, a 2005. 3) 

UČESNICE

Ovogodišnja lista učesnica izgleda ovako:
Serena Vilijams (USA, 1.WTA), Viktorija Azarenka (BLR, 2.), Agnješka Radvanjska (POL, 4.), Na Li (CHN, 5.), Sara Erani (ITA, 6.), Petra Kvitova (CZE, 7.), Jelena Janković (SRB, 8.), Anđelika Kerber (GER, 9.).
Marija Šarapova (RUS, 3.) ne učestvuje na turniru zbog povrede, iako je stekla pravo i kvalifikovala se. Zahvaljujući njenom povlačenju, Anđelika Kerber ”upala” je direktno među 8 najboljih a Sloun Stivens (USA,11.) biće u Istanbulu kao druga rezerva i samim tim kao potencijalna  debitantkinja. Uloga prve zamene pripala je Karolini Vožnjacki (DEN, 10.)

Najviše učešća od njih do sada imala je Serena Vilijams, čak 6, uz još dve direktne kvalifikacije, mada je zbog povrede bila primorana da preskoči turnir. Trostruka je šampionka  ovog turnira. Viktorija Azarenka i Jelena Janković učestvuju po 5. put. Beloruskinji je najbolji plasman finale a srpskoj teniserki dva puta polufinale. Radvanjskoj je ovo 3. direktna kvalifikacija, ali je uz to još 2 puta nastupala kao alternativa, a najbolji plasmanom  joj je polufinale od prošle godine. Na Li i Petra Kvitova nastupiće po treći put, a Sara Erani i Anđelika Kerber po drugi. Pored Serene, Petra je jedina bivša šampionka ovog turnira.

Žreb  će biti održan u nedelju, u 6 časova po istočnoevropskom vremenu; ceremoniju možete tekstualno pratiti na našem sajtu u Pričaonici, a kompletan pregled žreba kao i  više o teniserkama koje učestvuju nedugo nakon toga na našem sajtu.