Nova zvezda u WTA sazvežđu – Monika Puig

Mon1

Mlada je, ima tek 19. godina. Bila je među najboljima u juniorskoj konkurenciji. Možda sa malim zakašnjenjem u odnosu na neke svoje vršnjakinje, sledeće nedelje ulazi među sto najboljih. Upoznajte je, ona je Monika Puig!

Mnogo vremena je tenis živeo u senci bejzbola i boksa u Portoriku. Ali, ako pitate Moniku Puig, rećiće vam da to neće još dugo potrajati.

MP: Samopouzdanje je bitan element u igri svakog tenisera, upravo to krasi Moniku, koja ga ima mnogo. Naravno s razlogom.
Nakon 2012. i nekoliko odlično odigranih i osvojenih ITF turnira, 19-godišnja devojka iz Portorika počela je novu (2013.) godinu iznenađenjem – plasirala se u glavni žreb Premier turnira u Brizbejnu, gde je uspešno parirala 5. teniserki sveta Anđelik Kerber u drugom kolu.

Šta nam možeš reći o svom rodnom gradu?

MP: Ja sam iz San Huana, Portoriko. To je tropsko ostrvo, puno ljubavi i divnih ljudi.

Kako si počela da se baviš tenisom?

MP: Pa, uvek sam trenirala isto što i moj brat. Ako bi on trenirao karate, bejzboj, ili bilo šta drugo i ja bih. To sam radila sve dok me to nije smorilo, pa mi je mama predložila da probam sa tenisom, odmah sam počela da uzimam časove i jako mi se svidelo.

Možeš li nam reći još nešto o članovima tvoje porodice?

MP: Pa, moja mama uvek putuje sa mnom, što mi je ogromna pomoć jer ne želim da budem sama i besposlena, te je ona uvek pored mene. Otac mi je kod kuće, on je inženjer i prati me od kuće. Veoma mi nedostaje dok putujem na turu, ali on me podržava u onom što radim. Moj brat se bavio bejzbolom u srednjoj školi. Trenutno studira avio inženjering na Florida Univerzitetu. Ima 22 godine, ima dobar posao u kojem je dobar – i prilično dobro živi.

Možeš li nam reći nešto o tvom treniranju i trenutnom timu?

MP: Počela sam da treniram u Majamiju, u lokalnim klubovima. Tenis sam počela da shvatam ozbiljno sa 15 godina sa svojim sadašnjim trenerom Alenom de Fosom, koji je iz Belgije. Do sada je uloženo 5 godina teškog rada, za vreme kojeg smo se veoma dobro upoznali, i sve funkcioniše odlično do sada.

Ko su ti teniski idoli?

MP: Volela sam mnogo Dženifer Kaprijati, dok sam bila mala. Ali majka mi je dala ima po Moniki Seleš, pa sam i nju, na neki način, volela. Nisam mnogo gledala muški tenis tokom odrastanja, ali sada ga pratim i veoma volim. Najviše volim da pratim mečeve Đokovića, Nadala i naravno Federera. Sada, mnogo više favorizujem tenisere, jer protiv teniserki igram i smatram ih rivalima.

Kako bi opisala svoju igru?

MP: Mislim da sam agresivna igračica sa osnovne linije, ali se i krećem i odem do mreže da završim poen. Ne mislim da imam toliko slabosti – sve što znam je da imam snage, i svi delovi moje igre se dopunjuju međusobno.

Koja je tvoja najlepša teniska uspomena do sada?

MP: Mislim da ih ima mnogo! Osvojila sam srebrnu medalju na Pan Američkim igrama za Portoriko i na to sam ponosna. Takođe sam svoje prve ITF turnire 50K i 100K osvojila jedan za drugim u Francuskoj na kraju prošle godine, te su mi te nedelje izuzetno drage. Takođe i moje prve pobede na WTA turnirima su mi važne i vredne pamćenja.

Koja ti je omiljena podloga, i koji turnir?

MP: Pa, na travi do sada nisam igrala, te ne mogu suditi o njoj, ali mi se stvarno sviđaju tvrda podloga i šljaka. Tvrda podloga mi se sviđa, jer odgovara mojoj agresivnoj igri, ali pošto sam u isti mah brza i pokretna na terenu šljaka mi takođe odgovara. Ali ipak volim sve podloge!

Koji su ti budući planovi?

MP: Nakon ovog će me mnogo ljudi nazvati ludom, ali cilj za ovu sezonu mi je da uđem u top 20. To su visoki ciljevi, ali ja nigde ne žurim, sve radim tempom koji mi odgovara, takođe sam i svesna da imam potencijal za to. Moja igra je spremna, moj um je spreman, i što je najvažnije ja sam spremna da vredno radim kako bih jednog dana živela svoj san.

Reci nam nešto o svom obrazovanju?

MP: Maturirala sam prošle godine i osetila veliko olakšanje što sam i to završila! Bila sam pod stresom zbog škole, i čim sam je završila mogla sam da igram bolje na kraju 2012. godine.

Imaš li omiljeni knjigu i film?

MP: Trenutno čitam „Hobite“ i knjiga je veoma dobra. Volim da čitam knjige, ali i da sama ponešto napišem. Samo mi dajte olovku i papir, mogu pisati o bilu čemu čitavu večnost, veoma sam nadarena u sklapanju rečenica i volim to da radim.

Kada bi mogla da upoznaš nekog poznatog, ko bi to bio?

MP: Trenutno sam opsednuta serijom Glee, dakle postavu te serije.

Da nisi teniserka, šta bi bila?

MP: Sigurna sam da bi to bilo nešto vezano za sport, jer sam veliki borac i obožavam takmičenja. Plivanje mi je veoma zabavno, ronjenje takođe, možda gimnastika. Definitivno neki pojedinačni sport, jer volim da radim nešto u čemu ću biti priznati ja kao pojedinac.

(Izvor: WTA)