WTA vs ATP: Tihi rat

Iako se, posle odluke organizatora GS turnira u Melburnu da poveća nagradni fond za oko 4 miliona dolara, činilo da su svi problemi rešeni, ovih dana se, prema izjavama članova saveta igrača ATP i WTA, vidi da su odnosi između te dve organizacije daleko od dobrih.

Naime, član ATP saveta Sergej Stahovski, proneo je na svom tviteru glasine kako je WTA savetovao svoje članice da ne podrže ATP u pregovorima sa organizatorima GS turnira. Doduše, izgledalo je da su ti pregovori završeni, odnosno, da je povlačenjem pretnje bojoktom od članova ATP, a posle donete odluke o povećanju nagradnog fonda na AO, ta stvar završena. Ipak nije, jer je prema rečima predsednika udruženja igrača, Rodžera Federera, pregovori još nisu završeni.

WTA je demantovala navode o navodnom savetovanju svojih članica ali ne krije da su igračice uznemirene jer je ATP pokrenuo akciju bez ikakvog razgovora sa njima. U tom smislu bila je i izjava Betani Matek Sends, članice saveta WTA:

“Stvari su teške jer oni vrlo malo razgovaraju sa nama, a i svi znamo šta je Žil Simon, član saveta ATP, izjavljivao za vreme Vimbldona. Mi se slažemo sa većinom njihovih zahteva ali oni nisu smeli da sve to urade mimi nas. Ti najveći, kombinovani turniri, donose nam najviše para, najveću popularnost kod publike i nisam sigurna zašto ne žele da razgovaraju sa nama o tim problemima. Zaista bih volela da u skorije vreme sednemo i porazgovaramo.

WTA bi trebalo da se sastane sa zvaničnicima AO turnira za vreme završnog turnira u Instanbulu. Da li će pre toga doći do nekih razgovora sa svojim kolegama iz ATP-a, videće se.