WTA Šampionat: Bez drame prvog dana

Počeo je Šampionat u Istanbulu, koji okuplja najboljih osam teniserki u toku godine. Prvog dana na terenu je bilo šest teniserki, u tri meča. Jelena Janković i Li Na bile su slobodne prvog dana.

TEB BNP Paribas WTA Championships: Istanbul 2013 -Prvi meč dana bio je i jedni iz bele grupe. Viktorija Azarenka je savladala Saru Erani u najdužem meču dana, 7-6 (4), 6-2. Erani je propustila ogromnu šansu da barem osvoji prvi set, nakon propuštena dva brejka prednosti i vođstva od 5-2. Još jednu šansu je propustila kada je na 5-5 napravila brejk, ali ni treći put nije uspela da odservira za set. Takve šanse protiv vrhunskih teniserki  skupo koštaju, pa je u taj brejku Azarenka stigla do seta, nakon skoro sat i po igre. U drugom setu Azarenka je pogodila 20 vinera, uz samo dve neiznuđene greške, pa je lako stigla do 6-2 i pobede. Erani je tražila medicinski tajm aut u drugom setu i još ne zna da li će nastaviti turnir, pa je moguće da na terenu vidimo i prvu rezervu Karolinu Vožnjacki.

U beloj grupi, Serena Vilijams je sjajno odigrala i dobila Anđeliku Kerber 6-3, 6-1, nakon nešto više od sat vremena. Serena je pogodila 31 viner, uz samo 11 neiznuđenih grešaka, pa sa takvom statistikom teško i neko bolji od Kerber može da se nada boljem rezultatu. Ovom pobedom Serena je prešla cifru od zarađenih 10 miliona dolara od nagrada na turnirima u sezoni i postavila apsolutni rekord, koji je prošle godine postavila Azarenka sa 7.9 miliona dolara.

U poslednjem meču dana, u reprizi prošlogodišnjeg uvodnog meča, Petra Kvitova je dobila Agnješku Radvanjsku 6-4, 6-4. Kvitova je odigrala vrlo dobar meč, na startu oba seta je stigla do brejka i tu prednost je gotovo bez problema održavala do kraja. Statistički su obe bile dobre: Kvitova je imala 33 vinera i neiznuđenu grešku više, a Poljakinja 11 vinera i grešku manje. Brejk lopte su odlučile, Petra je iskoristila tri od šest, a Agnješka samo jednu od osan šansi.

Sutra su na programu mečevi Li-Erani, Azarenka-Janković i Vilijams-Radvanjska.