WTA razmatra organizovanje Svetskog teniskog kupa

Ženska Teniska Organizacija  (WTA) razmatra uvođenje novog timskog turnira za najbolje teniserke sveta.

wta logo

Format turnira sastojao bi se od osam timova.  Koje bi zemlje, odnosno teniserke, učestvovale, odlučivala bi rang lista na kraju godine.
Najboljih sedam teniserki iz sedam različitih zemalja igrale bi u paru sa drugim reketom iz svoje zemlje, bez obzira na kojoj bi ona bila poziciji. Osmi tim činila bi zemlja domaćin, koja bi na neki način dobila ”vajld kard” bez obzira na rang svoje najbolje teniserke.
Takođe, u timu bi postojao i treći reket, kao alternativa.
U suštini, nešto nalik na Hopman kup, s tim što bi igrale samo teniserke.

Turnir bi se održavao jednom godišnje, poput Fed Kupa, ali bi, za razliku od Kupa Federacija, zauzimao samo jednu nedelju u kalendaru sa jednostavnim načinom kvalifikacija. Koliko bi ova dva kupa mogla da koegzistiraju pitanje je, s obzirom na ionako velike kritike  vezane za Fed i Dejvis kup zbog formata koji previše oduzima vremena u natrpanom kalendaru.

Pre par godina neki od vodećih ATP igrača, među kojima i Novak Đoković, izrazili su želju i mišljenje da bi neka forma Svetskog Teniskog Kupa bila poželjna. To bi  bio turnir od nedelju-dve dana sa 8 ili16 timova, koji bi se, poput Svetskih prvenstava u košarci, odbojci i sl, održavao jedbnom u dve godine i samim tim bio mnogo posebniji i ekskluzivniji od Dejvis i Fed kupa.