WTA: Novajlija godine – Belinda Benčić

Mlada švajcarska teniserka (17 godina) Belinda Benčić osvojila je nagradu za novajliju godine od strane WTA organizacije. Nagrada nosi naziv “WTA’s Newcomer Of The Year”, a među osvajačicama proteklih godina bile su sestre Vilijams, Kim Klajsters, Aranča Sančez Vikario, Marija Šarapova, Martina Hingis, Karolina Vožnjacki…

2014 Moorilla Hobart International - Day 1

Prošlu sezonu Benčić je završila kao 212 na WTA listi, a ovu godinu je okončala kao 33. teniserka sveta. Na Australijan openu je uspela da dođe do 2. kola gde je poražena od kasnije šampionke Na Li. U aprilu prvi put ulazi u najboljih 100 i to zahvaljujući plasmanu u polufinale Premier turnira u Čarlstonu. Dobre rezultate je pravila na Vimbldonu i USO gde je stizala do 3. kola odnosno do četvrtfinala u Njujorku. Na USO je savladala i dve top 10 teniserke – Anželiku Kerber i Jelenu Janković da bi je Kineskinja Peng zaustavila u četvrtfinalu. Svoje prvo WTA finale odigrala je u Tjenđinu, ali je poražen od Alison Riske u dva seta.

Sve WTA nagrade se dodeljuju kada se saberu glasovi žirija i navijača. Švajcarkinja je dobila 56 od 58 glasova stručnog žirija i čak 46% glasova publike što je bilo dovoljno da osvoji ovu nagradu. Da li će napredovati i sledeće godine ostaje da vidimo, a imajući u vidu da je veoma mlada sigurno će sledeće sezone probati da uđe u najboljih 10.