WTA April: Stivens i Kerber do Premijer titula

Mesec april jedan je od retkih u ženskom kalendaru u kom se ne održava ni jedan od najvećih turnira, ipak, i tokom ovog meseca bilo je dosta zanimljivih događaja i rezultata.

wta

Dva najveća turnira su svakako Čarlston i Štutgart, oba Premijer kategorije.

Na turniru Čarlstonu Amerikanka Sloun Stivens došla je do svoje treće titule ove sezone, a četvrte u toku proteklih godinu dana. Nekada je bila 12. teniserka sveta, koja je najbolje igrala na najvećim turnirima, zbog čega je bila i kritikovana. Očigledno je da je okrenula novi list, jer, na svakom turniru ove godine na kom je dobila jedan meč, dobila je sve mečeve. Na preostala tri je, zanimljivo, ispala odmah na startu.
U finalu Čarlstona bila je bolja od bivše finalistkinje Elene Vesnine iz Rusije, u dva seta 7-6, 6-2, i tako došla do soje 4. titule u karijeri.

Anđelik Kerber odbarnila je po prvi put titulu na nekom turniru i to na domaćem terenu, u Štutgartu. Ona je slavila protiv sunarodnice Laure Zigemund, koja je neočekivano došla iz kvalifikacija do finala. Rezultat je bio 6-4, 6-0 za Kerber, koja je osvojila poslednjih 10 gemova meča, nakon što je Zigemund povela 4-2. Bio je ovo prvi put da dve Nemice igraju u finalu ovog turnira u Nemačkoj.

U konkurenciji parova, oba turnira osvojile su Francuskinje  Kristina Mladenović i Karlina Garsija.

Na ostalim turnirima Internacional kategorije, rezultati su bili sledeći:

Slovakinja Dominika Cibulkova koja već dugo ima problema sa povredama, slavila je u finalu turnira u Katovicima. Ona je pobedila Kamilu Đorđi iz Italije, 6-4, 6-0; kojoj je ovo bilo čak treće finale na ovom turniru u nizu. I treći put je ostala bez trofeja, i tako će i ostati, jer od sledeće godine turnir u Poljskoj menja turnir u Švajcarskoj.

Irina Falkoni iz Amerike osvojila je turnir u Bogoti . Svoj prvi WTA trofej osvojila je protiv Španjolke Silbvije Soler Espinoze, u tri seta, 6-2, 2-6, 6-4.

Čala Bukakčaj postala je prva teniserka iz Turske koja je osvojila WTA turnir, i to na domaćem terenu, u Istanbulu. Čala je slavila protiv Danke Kovinić iz Crne Gore, u tri seta, 3-6, 6-2, 6-3,
Kovinićevoj je ovo bilo drugo WTA finale u karijeri, ali će ostati bez trofeja do daljnjeg.

Čehinja Lucija Šafarova je konačno zabeležila pobedu ove sezone, a ond ai osvojila turnir u Pragu. U finalu je slavila protiv Australijanke Samante Stozer, u tri seta – 3–6, 6–1, 6–4.

Timea Bačinski iz Švajcarske slavila je na turniru u Rabatu, lakom pobedom protiv Marine Eraković sa Novog Zelanda od 6-2, 6-1.