Vinči prejaka i za Jelenu

Ponovo se desilo, kao u Melburnu 2008. i Rimu 2010. da jedna teniserka bude bolja od obe naše predstavnice, jedne u polufinalu, ovoga puta Bojane Jovanovski, a noćas u najvažnijem meču, Jelena nije usela da se okiti još jednom titulom, Roberta Vinči je bila bolj sa 7-5 6-3.

Kako su prošle Ana nedavno i sad Bojana protiv Italijanke, nekome će ovakav poraz ipak biti zadovoljavajući ishod meča. Ipak, nije tako pre svega zbog činjenice, da je Jelena bolja teniserka, ali koja ne igra ceo meč na istom nivou. I Vinči je noćas grešila, ali Jelena previše i to kada se činilo da ima meč u svojim rukama.

Roberta Vinči, gotovo uopšte ne igra spin iz bekenda. To su isključivo slajs udarci, koji remete uobičajen ritam, a posebno prave probleme agresivnim i visokim igračicama. Zato su verovatno Ana i Bojana imale toliko problema sa njom. Jelena je međutim nalazila rešenja za takvu igru protivnice. Bila je dovoljno strpljiva, uspevala i sama da uzvrati  ponekad isim udarcem, mada ga Jelena inače retko igra.

Strpljivo je dakle čekala neku višu loptu za napad ili grešku protivnice. Ipak, jedna takva greška, koja to nije bila ali je Jelena smatrala da jeste, možda je i odlučila pobednika u večerašnjem meču. Jelena je servirala za prvi set, imala 30-15, a u narednom poenu, Vinči je napala, izašla na mrežu i odigrala volej, koje je pao sa spoljne strane linije, baš ispred glavnog sudije. Jelena je valjda iz velike želje da to bude aut, čudno reagovala, ispustila reket i uhvatila se za glavu ne verujući da nijedan sudija nije video isto što i ona.

Jelena nije uspela do kraja da se smiri, pa su logično usledile dve greške i Vinči se vratila u set. Nekako su svi tada osetili da je to početak kraja za Jelenu u ovom meču. Uspela je tako da prokocka 40-15 u svom narednom servis gemu i  izgubi prvi set. Uspela je u drugom da se vrati od 0-3 do 3-3 a onda ispusti 00-40 na servis protivnice i naravno  posle takvih propuštenih prilika i da izgubi meč.

Oscilacije u igri i mentalna nestabilnost su očigledno Jelenini najveći problemi. U prvom setu je čak mogla da ima i dva brejka prednosti, vođstvo od 3-0, ali je svoju omiljenu bekend paralelu iz terena poslala u sredinu mreže. Jelena je tako kontrolisala igru do 3-2, da bi se niotkuda dogodio pad i serija grešaka i tako u krug. I iz tog kruga Jelena je mogla da izađe kao pobednica, alii nije. Šteta jer bi joj titula mnogo značila, a pre svega pobeda nad jednom Top 20 igračicom.