Vimbldonsko čudo: Cvetana Pironkova

cveta 1

Nema puno teniserki koje se mogu pohvaliti da su pobedile jednom, a kamoli dvaput Venus Vilijams na Vimbldonu. Ova devojka to može ponosno isticati, jer je to pošlo za rukom samo njoj i Sereni.

Cvetana Pironkova rođena je u Plovdivu 1987. godine. Kao dete iz sportske porodice rano je počela da se bavi sportom. Tenisom se bavi od svoje četvrte godine. Juniorsku karijeru započela je sa 13 godina osvojivši manji turnir u svojoj rodnoj Bugarskoj. Brzo je prestala da igra juniorska takmičenja pa je prešla na ITF turnire. Na svom debitantskom nastupu na turniru u Bukureštu  kao kvalifikantkinja  stigla je do finala koje je izgubila od Monike Nikulesku.

Svoje prve korake na WTA turu napravila je 2005. godine na turniru u Istanbulu, gde je iz kvalifikacija stigla do polufinala u kom je poražena od Venus Vilijams. Već naredne, 2006. godine, ušla je u glavni žreb prvog Grend Slem turnira sezone – Ozi Opena, na kom je priredila najveće iznenađenje pobedivši Venus Vilijams, kojoj se osvetila za  poraz iz predhodne godine. Narednih nekoliko godina plutala je u prosečnosti, osvajala  ITF turnire i održavala se među sto najboljih teniserki.

Zatim  je došla čarobna 2010. godina za Pironkovu. Godinu nije počela najbolje, gubila je ili u kvalifikacijama ili u prva dva kola na turnirima na kojima je učestvovala. Prvi zapaženi rezultat bio je na turniru u Varšavi, Premier kategorije, na kom je stigla do četvrtfinala. A onda, nekoliko nedelja kasnije, priredila je nešto što će većina ljubitelja tenisa dugo pamtiti. Ušla je direktno u glavni žreb Vimbldona. I redom je pobeđivala Lapuščenkovu, Duševinu i Kuljikovu iz Rusije u prva tri kola. Zatim je priredila prvo iznenađenje pobedivši nekadašnju finalistkinju travnatog Slema – Marion Bartoili u dva seta. U četvrtfinalu uspela je da po drugi put u karijeri savlada veliku Venus Vilijams, samo ovoga puta mnogo ubedljivije – u dva seta, prepustivši joj svega 5 gemova. U polufinalu je bila na set od pobede na Zvonarevom i finala, ali je poklekla i to joj nije pošlo za rukom. To polufinale donelo joj je, za sada, najbolji plasman u karijeri – 31. mesto. U nastavku te sezone nastavila je da ređa prosečne rezultate kao i na početku sezone.

cveta 21Naredne, 2011. godine, dogodilo se isto. Sve do Vimbldona bila je to relativno loša sezona. I ponovo se desio prošlogodišnji bum. U prva dva kola ubedljivo je slavila nad Kamilom Đorđi i Petrom Martić. Već u narednom kolu osvetila se za poraz prošlogodišnjoj finalistkinji – Veri Zvonarevoj u dva ubedljiva seta, a zatim u četvrtom kolu opet “razbila” Venus Vilijams prepustivši joj, opet, svega 5 gemova. U četvrtfinalnom meču bila je na set od plasmana u polufinale, ali je poklekla pred budućom šampionkom – Petrom Kvitovom.

2012. godine nije uspela da ponovi iznenađenja iz prethodne dve godine jer je već u drugom kolu poražena od Marije Šarapove. Ali je uspela da stigne do četvrtog kola US Opena u kom je poražena od naše Ane Ivanović. Zapažen rezultat iz prošle sezone je i polufinale Turnira šampionki održanog u njenoj domovini.

Ona ni ove sezone nema primetne rezultate, ali Vimbldon tek dolazi, a pokazuje da je u dobroj formi jer je na turniru u Den Bošu uspela da savlada Kristinu Mladenović i stigne do četvrtfinala, koje je planirano da se igra danas.

Da li će i ove godine napraviti senzaciju na Vimbldonu, uskoro ćemo saznati… A šta vi mislite o tome?