Nova vimbldonska kraljica – Marion Bartoli

marion and sabineNova šampionka Vimbldona jeste Francuskinja Marion Bartoli. Posle propuštene šanse 2007. kada je izgubila finale od Venus Vilijams, Bartoli je danas delovala mnogo sigurnije i staloženije i zasluženo podigla svoj najvažniji trofej u karijeri.

Bartoli je u velikom finalu potpuno nadigrala Sabinu Lisicki sa 6-1, 6-4 posle nešto više od sat vremena igre. 

U odnosu na Sabinu Lisicki, koja je imala nekoliko jako teških duela do finala, uključujući i onaj sa Serenom, potom i Agnješkom Radvanjskom, Bartoli je imala, slobodno se može reći više sreće nego pameti, jer joj put do finala bio praktično otvoren. Treba dodati da Bartoli u pohodu na titulu nije pobedila nijednu teniserku iz TOP 10 što je svakako zanimljiv podatak.

Bolje u meč ušla je Lisicki koja je odmah uspela da oduzme servis Francuskinji i povede sa 1-0. Međutim, tu Nemica koči i do kraja seta ne uspeva da parira Bartoli koja niže 6 vezanih gemova za 1-0 u setovima.

Između dva seta Lisicki koristi priliku i odlazi van terena da se sabere, što joj je pomoglo da osvoji prvi gem u drugom setu. Kao i u prvom setu dešava se ista priča i u drugom – Francuskinja je za 68 minuta došla do 5:1 i tri meč lopte koje nije iskoristila. Štaviše, Lisicki se konačno opustila i napravila dva brejka, smanjivši na 5:4.

Bartoli je bila primorana da drugi put servira za meč što je učinila smireno i lako i meč završila as udarcem za svoju prvu GS titulu u karijeri.

Poslednja Francuskinja koja je osvojila Vimbldona bila je Ameli Morezmo 2006. kada je u finalu pobedila Žistin Enan.

Posle meča Bartoli nije krila oduševljenje, a evo šta je i izjavila:

“Ne mogu da verujem, kao devojčica sam sanjala o ovom trenutku. Da mi je neko rekao ja mu ne bih verovala. Neverovatan je osećaj držati trofej u rukama. Nadam se da ću i sledeće godine biti ovde”, rekla je  Bartoli i dodala,

“Imala sam šansu 2007. godine i nisam uspela, znam kako se Sabina sada oseća, ali s pravom mogu da kažem da će biti pobednica”, poručila je Bartoli.