Vimbldon: Petra i Novak ponovo na tronu

Tačno tri godine nakon svojih prvih vimbldonskih titula Novak Đoković i Petra Kvitova ponovo su zaplesali šampionski ples na tradicionalnom Balu pobednika.

Kvitova je u subotnjem finalu savladala mladu kanadsku teniserku Eženi Bušar u dva ubedljiva seta (6-3, 6-0) za svega 55 minuta što predstavlja jednu od najbržih pobeda u istoriji najprestižnijeg Gren Slema sezone. Ova pobeda donela joj je povratak među četiri najbolje teniserke sveta, a mladoj Bušar proboj među osam najboljih čime je postala vodeća teniserka i svakako devojka od koje se očekuje mnogo u budućnosti.

Petra je bila izuzetno uzbuđena nakon same pobede:

Možda je to i magija, ne mogu da verujem kako sam uspela da vraćam neke fenomenalne udarce, rekla sam sebi “o Bože, ovo je sjajno, samo treba da tričim i sve vraćam.

Ova pobeda mi je možda i draža nego ona iz 2011. zato što sam svaki meč odigrala sjajno na ovom turniru. Bila sam spremna za svaki meč i mislim da se bolje nosim s pritiskom.

Impresivna je i sama činjenica da je Čehinja imala 28 direktnih poena i svega 12 neiznuđenih grešaka, dok je njena protivnica uspela da zabeleži svega 8 vinera naspram 4 greške, te ova činjenica ide u prilog tome koliko je ova pobeda bila ubedljiva.

Na travu Centralnog terena u nedelju su izašli, verovatno, najbolji teniser svih vremena – Rodžer Federer i najbolji teniser današnjice – Novak Đoković. Naš as je u četvorosatnom spektaklu uspeo da savlada sedmostrukog šampiona ovog turnira nakon pet setova (6-7, 6-4, 7-6, 5-7, 6-4). Ovom pobedom Novak je sebi obezbedio povratak na tron svetskog tenisa, a Rodžer Federer se nakon kraće pauze vratio na treće mesto.

Novak je nakon meča rekao:

Čestitke Rodžeru i ove godine je još jednom dokazao koliki je šampion, u stvari.

Poštujem celu tvoju karijeru i sve što si postigao i hvala ti što si me pustio da pobedim danas. Nakon što sam ispustio četvrti set bilo je teško da se pregrupišem. Probao sam da se smirim i pronađem potrebnu energiju da osvojim peti set. Da budem iskren, ni sam ne znam kako sam to uspeo.

Svaki ljubitelj tenisa je trebalo da uživa u ovoj istinskoj poslastici. Oba tenisera imala su izuzetan odnos direktnih poena i neiznuđenih grešaka – Novak ih je imao 68 naspram 27, a Rodžer 75 naspram 25. Impresivan je i broj aseva koje je Švajcarac odservirao čak 29 uz svega 5 duplih grešaka.

Da li je to karma ili ne, to ne znamo i verovatno nećemo saznati, ali izgleda da Novak i Petra samo u paru osvajaju Vimbldon, pa što da se ta čarolija ne nastavi i u budućnosti? Mi im u tome želimo svu sreću.