Viktorov povratak u najboljih 100

Nakon što mu je u julu 2013. godine izrečena kazna zbog kršenja antidoping pravila od godinu dana neigranja tenisa, Viktor Troicki vratio se na  teren 15. jula ove sezone kao tek 847. na ATP listi sa samo 20 bodova. Ipak, to ga nije omelo da četiri meseca ponovo uđe u elitu, tačnije najboljih 100 na svetu.

Povratnički put je krenuo iz Gaštada gde je odmah stigao do četvrtfinala eliminisavši pri tome dvojicu tenisera iz najboljih 60 (Dominika Tima i Andreja Golubjeva), da bi ga Fernando Verdasko zaustavio u četvrtfinalu nakon tri seta. Već nakon jednog turnira skočio je za 200 mesta pa je čelendžer u Kortini dočekao kao 625. na ATP listi. U Kortini je morao da igra kvalifikacije, uspeo je da ih prođe i da stigne do finala. U finalu je poražen od sunarodnika Filipa Krajinovića, ali je i pored toga u Italiji dobio šest mečeva.

troicki

Naš teniser je nakon toga ostao na Apeninskom poluostrvu gde je odigrao nekoliko čelendera. Uspeo je da na veoma jakom čelendžeru u San Marinu stigne do četvrtfinala, a nakon toga je usledila i titula na čelendžeru u Komu (Italija). Tu je, takođe, morao da igra kvalifikacije i uspeo je da veže čak osam mečeva i dođe do titule pobedivši u finalu Sorensena sa 6-3, 6-2. Vidno umoran Viktor je otišao u Đenovu, gde je ispao u četvrtfinalu od Mate Delića u tri tesna seta. Poslednji turnir na šljaci odigrao je u Banja Luci, čelendžer koji je uspeo i da osvoji pobedivši u finalu Alberta Ramosa. Nakon osvojenog drugog čelendžera Troicki se popeo se na 174. mesto ATP liste.

Viktor je potom napravio malu pauzu i prebacio se na beton. U Aziji je počeo da igra ATP turnire, a prvi u nizu bio je Šendžen. Iz kvalifikacija ponovo ulazi u glavni žreb, a onda je pobedio Martina Kližana u osmini finala i Davida Ferara u četvrtfinalu. Bilo je to najveći skalp Troickog od povratka na teren. Ferer je u tom trenutku bio peti na svetu, a Viktor ga je dobio sa 6-3, 6-4 – prvi put u karijeri. U četvrtfinalu zaustavio ga je Kolumbijac Hiraldo. Na turniru iz serije 500 u Pekingu Viktor pobeđuje još jednog tenisera iz top 40 – Južnog da bi ga Berdih zaustavio u 2. kolu. Prvi masters nakon povratka za Viktora bio je Šangaj, ali tu nije uspeo da prođe kvalifikacije.

viktor

Kao 127. na ATP listi Viktor se vraća u Evropu i nastavlja svoj pohod ka najboljih 100. Sledeći u nizu turnira bio je ATP Beč gde je dobio šest mečeva (3 iz kvalifikacija + 3 u glavnom žrebu), da bi ga Endi Mari zaustavio u polufinalu sa 6-4, 6-3. Nakon toga je usledio mali pad forme, pa se naš teniser nije proslavio na čelendžerima u Švajcarskoj i Slovačkoj gde je uspeo da dobije po jedan meč, odnosno ispadao je u 2. kolu. Ipak, bio je veoma blizu da ostvari zacrtani cilj za ovu sezonu, a učešće na čelendžeru u Breši mu je to i donelo. Viktor je u osmini finala tog turnira pobedio Rumuna Kopila sa 6-3, 6-4 i upravo ta pobeda donela mu je povratak u najboljih 100. Kasnije je poražen u četvrfinalu od Nemca Branuna posle tri taj-brejka, ali najvažnije je da je ostvario svoj cilj.

Ovo je ujedno bio i poslednji turnira za 28-godišnjeg Srbina koji će od ponedeljka biti na 98. mestu ATP liste. Ono što je važno jeste da je obezbedio i glavni žreb za Australijan open naredne sezone, a do jula sledeće godine ne brani nijedan poen tako da će imati dodatnog motiva da i sledeće sezone napreduje još više i ponovo uđe u top 30 gde mu je i mesto!