Verdasko pobedio Nadala!

Malo je jedan znak uzvika, bar pet ne bi mogli da iskažu iznenađenje koje je Verdasko napravio. Jedan ili dva za prvu pobedu posle trinaest poraza(opet taj broj 13). Jedan za činjenicu da je pobedio Nadala iako je ovaj uspeo da pronađe ritam i dobije drugi set u njegovom stilu. Još najmanje dva, jer je uspeo da se vrati, prvo posle katastrofalnog početka u trećem setu i dva brejka zaostatka, 1-4. A onda je Verdasko uradio nešto što je za njegov i Rafin mentalni sklop nezamislivo. Od 2-5 i dva brejka zaostatka, okrenuo je na 7-5, napravivši tri uzastopna brejka. Konačan rezultat, 6-3 3-6 7-5 za Fernanda.

Na  kraju, Fernandove suze i gotovo minutno ležanje na podlozi, koju je na kraju poljubio, govore koliko je tom talentovanom ali iznad svega hirovitom teniseru, ova pobeda značila, baš u ovom trenutku. Verdasko je odavno u teškoj krizi ali negde s proleća ove godine, počinjao da pokazuje znake oporavka. Nije on igrao loše ni pre toga, tačnije ne uvek, ali je njegova psiha bila daleko od njegovih teniskih mogućnosti. Na Ao je recimo lagano izgubio prednost od 2-0 protiv Tomića. Ipak, ni kada je bio u najboljoj formi, a svi se sećaju onog sjajnog polufinala na AO pre tri godine, Verdasko nije imao rešenaj za Nadala.

Šta se danas desilo sa Rafom, teško je reći. Kukao je na podlogu i ona realno nije bila po njegovom ukusu. Ipak, zašto je veći deo meča bio prepasivan, teško je reći. Možda je u početku mislio da će Verdasko sam da se pobedi, pogotovu što na ovakvoj šlajci nameštanje na lopticu ne može da bude uvek najidealnije. Kada je izgubio prvi set, shvatio je da njegova taktika, ne donosi nikakve rezultate, pa je krenuo agresivnije. To mu je donelo drugi set, i stavilo ga pred pobedu u trećem.

Onda je usledio neverovatan obrt, koji se možda može objasniti činjenicom da je Verdasko tada pustio ruku, Rafa se za trenutak malo opustio, a kada se kasnije našao pod pritiskom, osetio je nesigurnost koja ga je pratilaod početka meča, nesigurnost koja je verovatno vezana za podlogu i nekomfornost koju Rafa oseća na njoj i na samom turniru, koji jedini na šljaci, računajući tu i Hamburg, na kojem Nadal nema bar neki period dominacije. Kako bilo, jedno veliko olakšanje za Novaka i prilika da bez imperativa odbrane bodova, odigra mnogo mirnije turnir.