Majami hit

Posle poraza Federera od Rodika i odustajanja Nadala pred polufinale, Majami možda nije imao toliki rezultatski značaj, jer je Novak mogao da izgubi finale, pa da bodovna razlika ostane još uvek velika. Ipak, ovo finale je nosilo neke opasnosti i zamke, vezane za budućnost i zato je veoma važno što ga je Novak dobio, sa 6-1 7-6(4).

Kao prvo, Novak još uvek nije u svojoj najboljoj formi, možda pre u fizičkoj spremi, pa je zbog toga bilo jako bitno da od tri turnira, koja su možda i svesno “žrtvovana”, uzme bar jedan. Plan za Indijan Vels je propao delimično zahvaljujući izuzetno inspirisanom protivniku, ali je u Majamiju zato sve išlo po planu. Doduše, Novak je pronašao formu na Floridi, pogotovu u završnici, ali očigledno da sve nije još na svom mestu. Drugo, teško je posle svega što se dogodilo prošle godine, a posle uspešno odbranjene titule na AO, očekivati da Novak sa istim ambicijama kao pre, juriša na ove, uslovno rečeno manje titule.

Mora se priznati da je prijatno iznenađenje, Novakova igra u samim završnicama sva tri meča. Iako je  pokazivao sve više slabosti, kako su se mečevi bližili kraju, ostaje snažan utisak, Novakove mentalne snage, pogotovu kada se uzme u obzir činjenica da je u sva tri meča servirao za ostanak. Marej večeras nije nijednom ugrozio Novakov servis. Jedini problem Novak je imao u petom gemu, ali on je došao u trenucima kada su igrači bili iscrpljeni posle desetominutnog i nešto jače gema, u kojem je Novak napravio brejk. Tu jedinu brejk loptu Novak je uspešno spasao i do kraja meča uglavnom je sve proticalo bez problema.

Ipak u poslednja dva servis gema drugog seta, bilo je pritiska, ali se sve završilo na izjednačenju u 12. gemu. Bilo je nekoliko izjednačenja, ali je Novak pronalazio koncetraciju, udarce i servis, baš kada je trebalo, uz povremenu pomoć Mareja.  Bilo je i straha zbog činjenice, da je Novak u tri Marejeva gema, imao priliku za brejk, koje nije iskoristio, malo zbog nedostatka sreće, malo zbog dobre igre protivnika. U taj brejku, Novak je od starta imao prednost, koju je dva puta gubio ali je ponovo stizao do prednosti u sledećem poenu. Novak je tako doašao do 5-2, Marej je uspeo da servisima stigne do 5-4, ali je Novak sjajnim servisom i na kraju greškom Mareja završio meč.

Sve u svemu, to nije bio najlepši meč, ali njihovi mečevi su uglavnom takvi, puni taktike, mada se mora priznati da su uslovi za igru bili jedan od veoma bitnih faktora, jer je temperatura bila preko 30 stepeni uz veliku vlažnost vazduha. Previše je grešaka bilo. Novak je svoje sveo na minimum u prvom setu i uz agresivnu igru, posle tih ključnih trenutaka u trećem i četvrtom gemu, lako došao do seta. U drugom, i Novakova igra je bila slabija, pa smo generalno gledali možda i malo mučenje obojice tenisera da sastave dobru igru u kontinuitetu.

Novak je dakle nastavio da ruše sve svoje demone i postavlja nove granice. Marej je do sada 5 puta pobeđivao Novaka. U sva tri njihova finala mastersa, Marej je izašao kao pobednik uz još jednu pobedu u četvrtfinalu Sinsinatija. Kada se tu doda da su svi porazi došli u dva seta, onda je jasno da je Novak imao veliko breme na svojim leđima i zbog čega je ova pobeda važna za budućnost. Postojala je opasnost da bi Marej posle pobede u Dubaiju, još jednom pobedom previše “ušao u glavu” Novaku, dok se ovom pobedom dešava upravo suprotno.

Na kraju, Novak je tako odbranio svoju prvu masters titulu i sada nafilovan novim samopouzdanjem, kreće u drugu četvrtinu sezone, u koj ima priliku da čak i poveća prednost. Nema sumnje da će Novak neigranje u Dejvis kupu, iskoristiti da se što bolje pripremi za Monte Karlo, na kojem nije igrao prošle godine, pa će to biti lepa prilika da osvoji nove bodove.