Veliki povratak Gulbisa?

Talentovani Letonac, Ernest Gulbis, osvojio je treću titulu u karijeri, drugu u Delrej Biču, nakon pobede nad Francuzom Eduardom Rodzerom Vaselinom sa 7-6(3), 6-3.

gulbisGulbis, koji je po sopstvenom priznanju zapostavio tenis u većem delu prošle godine, preokrenuo je finalni meč, iako je na startu došao do prednosti od 2-0. Neiznuđene greške su ga koštale gubitka brejka, a zatim i još jednog servis gema, pa je Francuz bio u poziciji da servira za set. Gulbis se budi, a spasivši set loptu vraća se u set, koji osvaja u taj brejku. Do sredine drugog seta nije bilo brejka, ali je Letonac disciplinovanom igrom sa osnovne linije stigao do brejka, a zatim još jednim brejkom zaključio meč i osvojio svoju drugu titulu u Delrej Biču, ukupno treću u karijeri.

Bila je ovo retka prilika da se u finalu ATP turnira sastanu 109. teniser(Gulbis) i 105. teniser(Vaselin), ali su oni igrama na turniru to zaslužili, pre svega pobedivši u polufinalu Tomija Hasa, odnosno Dzona Iznera.

Zbog velikog pada na listi, Letonac nije želeo da mesto na Australian Open-u obezbedi kroz kvalifikacije, nego je ostao u Evropi i spremao se za turnire. Iako je sezonu počeo porazom na čelendzeru u Bergamu, formu je podizao stigavši do drugog kola Roterdama iz kvalifikacija, gde je poražen od kasnijeg šampiona Del Potra, a već naredne nedelje u 2.kolu Marseja je namučio Tomaša Berdiha.

Letonac je turnir osvojio iz kvalifikacija, što nije pošlo nikome za rukom od Nieminena u Sidneju prošle godine. Zanimljivo je i da mu je ovo bilo treće finale u karijeri, i još uvek nije poražen, jer je, osim Delrej Biča dva puta, osvojio i turnir u Los Anđelesu.

Ovaj povratak je lepa vest za iskrene ljubitelje tenisa, jer je Letonac jedan od najtalentovanijih tenisera današnjice, ali svoj potencijal nije ni približno iskoristio do sada, jer se više govorilo o njegovim izjavama, nego o tenisu. Sam Gulbis kaže da je sada promenio način života, a na pitanje čega se odrekao, kaže:

“Pušenja, alkohola i ostajanje do kasno. Više treniram, kockice se polako sklapaju.  Neki momci u top 100 ne znaju da igraju tenis i to me nervira.”, rekao je Gulbis, koji je 2011. bio 21. teniser planete.

Za Vaselina je ovo bilo prvo finale, i obojica će se vratiti u top 100, Vaselin na mesto 78. dok će Gulbis preskočiti 42 pozicije i biti 67.teniser sveta.