Kimiko Date Krum – 40, pa šta!?

wta040130Kažu, kada teniseri i teniserke zagaze u tridesete, vreme je za ”penziju” Uglavnom, šta su imali da kažu na terenu, rekli su u svojim dvadesetim, nakon toga, nema se šta puno reći.. Uglavnom, i nema. Osim, naravno, ako ste Kimiko Date Krum.

Kimiko Date je karijeru počela davne  1989. Da u godinama  dominacije Graf Graf,  Seleš, Navratilove,  Sančez Vikario,  Sabatini, Martinez… A evo tu je i dan danas u godinama Azarenke, Šarapove, Serene Vilijams…

Naime, kada se priča o Kimiko i njenoj teniskoj karijeri, postoje dva dela. Prvi od 1989e do 1996e, kada se prvi put povukla iz tenisa, i drugi, još impresivniji onaj od 2008e do danas!

U svojoj ”prvoj karijeri” Kimiko je dostigla 4o mesto na WTA rang listi, osvojila 8 turnira i bila u još toliko finala, među kojima i dva ”Mastersa”. Igrala polufinala svih GSova osim US opena gde je igrala dva puta  četvrtfinale.
A onda, kada se povukla, tačno negde pred kraj pomenute ere Graf-Seleš-Vikario Kimiko je ”prespavala” mini ere Martine Hingis, Linzi Devenport, Žastin Enan, da bi se ponovo vratila terenima 2008e godine u 38oj godini života!

Kimiko Date KrummDrugu karijeru je počela na jakom ITF turniru u Japanu 50k kategoriju, gde je, nakon 12 godina izostanka sa terena, odmah došla do finala u singlu i titule u dublu! Nakon toga, Kimiko ej nastavila sa uspesima osvajajući jake ITF turnire i kvalifikujući se i za glavne žrebove WTA turnira, na kojima je uglavnom ispadala u ranijim kolima. Međutim,  na turniru Internacional serije u Seulu, Kimiko je osvojila svoju prvu WTA titulu nakon 13 godina. Tim podvigom, dan pred svoj 39i rođendan postala je druga najstarija teniserka u istoriji koja je osvojial WA titulu, nakon Bili Džin King, koja je bila starija samo 7 meseci od Kimiko u vreme kada je to učinila. Godinu će završiti u top 50.
2010 godine postala je  druga najstarija teniserka u top 50 ikada, opet nakon Bili Džin King. Iste godine, Kimiko je igrala finale još jednog WTA turnira, u Osaki, gde je izgubila od Tamarin Tansugarn, i tako postala najstarija teniserka u ”najstarijem” finalu ikada (Kimiko je imala 40, a Tanasugarn 33 godine u tom trenutku) Godinu je završila na 51om mestu, uz bronzanu medalju na Azijskim igrama, i sa titulom u ITF75K Dubai, pobedivši našu Bojanu Jovanovski u finalu
Nakon mešanih rezultata, ranih ispadanja na WTA, uz par četvrtfinala   i dobrih  rezultata na ITF turneji, ali i problema sa povredom, 2011u godinu završava kao 100a na listi.
Ove godine, Kimiko ulazi u nizove poraza anWTA turnirima, a ni na ITFu nije imala mnogo uspeha. Međutim, na zalasku  2012e, kimiko se biudi. Igra četvrtfinale i finale  na novim WTA turnirima čelendžer kategorije i osvaja ITF turnir jake 75k kategodije. Vraća se nazad u top 100 i trenutno punom parm ulazi u 2013u godinu.

Kao sama kaže, nema nameru još uvek da prestane. Kao što je i Martina Navratilova svojevremeno u 40im pokazivala kako za teniserke ima mesta u dublu. Ima 42 godine, uživa u životu i tenisu i verovatno ne svesno, priča jednu neverovatnu inspirativnu priču o stportistii nakon  njegovih najboljih godina. Priču koja ima za nauk da se sve može, smao kada se ima želje i srca!