Umalo drama!

1047889951513d58121181a893576029_size3Ljubitelji tenisa koji kupuju skupe ulaznice da bi gledali najbolje tenisere, kao i oni koji se bude noću da bi pratili svoje ljubimce, često budu malo razočarani, što se sve završi za oko sat vremena. Posle meča između Novaka i Fonjinija, sigurno neće biti, svako iz svog razloga.

Prvi jer su dobili nešto manje od dva sata, povremeno vrlo kvalitetnog tenisa, a drugi, što je ipak sve srećno završeno. Kada se pogleda rezultat, 6-0 5-7 6-2 i ne izgleda da je Novaku sreća pomogla da se plasira u treće kolo, ali utisak je, da je moglo biti mnogo opasnije, što potvrđuje i Novakova izjava:

Ovo je definitivno bio težak izazov za mene. Kako se drugi set bližio kraju, Fabio je počinjao da igra sve bolje, ali ja sam krivac za sve. Odigrao sam užasan gem, napravio sam nekoliko neiznuđenih grešaka… Od tog trenutka bilo je izjednačeno, moglo je da se okrene i na njegovu stranu. Srećan sam što sam prošao“.

Kako se osećao Novak u tim trenucima, dobro se videlo na njegovom licu. Bekend je počeo da leti na sve strane, samo ne tamo gde je Novak želeo da ga smesti, pa je i forhend na kraju počeo da štuca, kao i prvi servis! Novak je nemoćno pogledavao prema svom boksu, kao da ne zna šta se događa i traži neki savet, koji će ga vratiti u ritam i koncetraciju, u kakvoj je bio do 6-0 4-2, kada je sve počelo.

Mora se priznati, da je Novakova gotovo savršena igra, u prvom setu bila potpomognuta nesigurnim Fonjinijem. Kako je počeo drugi set, Fonjini je postao opasniji, ali je od početka tog dela igre bilo vidljivo, da Novaku pomalo popušta kocetracija, jer je napravio par grešaka u prva dva gema na protivnikov servis i dozvolio mu da se uz pomoć publike oporavi.

I onda, na već pomenutih 4-2, do kojih je Novak došao sa par sjajnih poena, sledi ničim izazvan pad. Svi su pomislili da je meč završen, pa i Novak, verovatno. Usledila je prva greška iz bekenda, promašena paralela iz želje da se napravi viner, ništa strašno, dešava se. Zatim je usledila još jedna, ovaj put malo pod pritiskom, ali ne i nešto što Novak ne pogađa obično, što je donelo Novaku nesigurnost i verovatno razmišljanje šta mu se dešava.

Još jednom greškom Novak daje Fonjiniju tri vezane brejk lopte, od kojih ovaj koristi drugu, opet Novakovom greškom. Fonjinije u međuvremenu gotovo prestao da greši, strašno se branio, riternirao, a znao je da iznenadi Novaka dobrim napadima i kontrama. Ipak, Novak na 5-4 stiže do meč lopte, ali ne vraća servis koji mu ide u telo. Na kraju se desilo ono što je visilo u vazduhu.

Novak nikako nije mogao iz glave da izbije svoje greške, da ih zaboravi, pa je tako na sličan način dozvolio brejk na 5-5 i propustio priliku da pritisne protivnika na 5-6, kao da je želeo da se taj set što pre završi!

Ni drugi nije počeo bolje. Opet brejk lopte i pomoć Fonjinija da se ipak startuje sa 1-0. Trebalo je da se dogodi nešto, što bi Novaka trglo, pokrenulo i za to je pomalo zaslužan sudija Bernadez, koji je Novaku dao opomenu, zbog prekoračenih 25 sekundi za pripremu servisa. Novak se nije previše svađao sa sudijom, ali ta mala rasprava, mu je izgleda skrenula misli sa problema koje ima na terenu.

Već u drugom gemu, Novak je krenuo bolje, ali je promašio zicer na voleju, što bi mu verovatno donelo tri vezane brejk lopte. Ipak, stiže do jedne, koju Fonjini spašava sa tri sjajna forhenda. Taj gem je ipak označio početak kraja za Italijana. Počeo je više da greši, pomogao Novaku da sledeći servis gem dobije bez većih problema, a onda i da Novak napravi brejk.

Više nije bilo onako dobrog riterna kao krajem drugog seta, alije i Novak počeo sigurnije da servira i realizuje svoje prilike u napadu. Prema očekivanju, sve se brzo završilo, sa još jednim brejkom na kraju meča.

Videlo se veliko olakšanje na Novakovom licu i ostaće njemu i njegovom timu da doboro izanaliziraju šta se tačno dogodilo. Običnom navijaču je sigurno pao kamen sa srca, jer je već bilo ovakvih poraza srpskih predstavnika u prvim nastupima na IW. Sledeći Novakov protivnik biće Grigor Dimitrov, koji je prošle godine u Šangaju od Novaka dobio samo pet gemova.