Turnir Šampionki: završni turnir nakon završnog turnira

 

Turnir Šampionki, čije postojanje stvara misteriju među ljubiteljima  tenisa,  već četvrtu godinu za redom okuplja  najuspešnije teniserke koje su tokom godine osvojile bar jedan turnir iz Internacional serije.

Ove godine će po prvi put biti održan u Sofiji, u Bugarskoj, nakon što je pre toga tri godine  odigravan na Baliju, u Indoneziji.

Format turnira se tokom svoje kratke istorije menjao tri putta.

Na svom početku okupljao je 12 najuspešnijih osvajačica Internacional turnira, odnosno 10 najuspešnijih i 2 specijalne pozivnice organizatora. Tada su se učesnice delile na 4 grupe, i pobednica svake grupe  bi se plasirala u polufinale, odakle bi bolje odlazile u finale.
Te prve godine titulu je osvojila Aravan Rezaj, nad sunarodnicom Marion Bartoli.

Naredne dve godine  format se menja, i na turnir se plasiraju samo 8 najboljih, igrajući po nokaut principu, odnosno, turnir bi počinjao od četvrtfinala, te je za pobedu bilo potrebno odigrati i dobiti 3 meča! A uvedena je i borba poraženih polufinalistkinja za 3.mesto.

2010 i 2011 godine osvojila ga je Ana Ivanović, prvo protiv Alise Klejbanove, a zatim protiv Anabel Medine Gerigers. Dok su 3. mesto osvajale Kimiko Date Krum, a prošle godine Nađa Petrova.

Ove godine, format se opet menja. Ostaje najboljih 8, odnosno 6 plus dve pozivnice, ali se vraća borba po grupama. Nalik na onoj na Završnom Šampionatu, dele se na dve grupe po četiri teniserke, što donekle vraća ozbiljnost ovom turniru, jer iako je u  teoriji potrebno bar tri pobede, svaka finalstkinja mora odigrati 5 mečeva.

 

Trka za plasman na ovaj turnir izgledala je ovako:

Sd Teniserka Rk Osvojen turnir
1 Denmark Caroline Wozniacki 11 South Korea Seoul
2 Russia Nadia Petrova 13 Netherlands ‘s-Hertogenbosch
3 Russia Maria Kirilenko 15 WC(igrala 2 Int finala)
4 Italy Roberta Vinci 16 United States Dallas
 NI Estonia Kaia Kanepi 19 Portugal Estoril
 NI United States Venus Williams 24 Luxembourg Luxembourg
5 Chinese Taipei Hsieh Su-Wei 25 Malaysia Kuala Lumpur
China Guangzhou
6 China Zheng Jie 29 New Zealand Auckland
7 Slovakia Daniela Hantuchová 32 Thailand Pattaya City
8 Bulgaria Tsvetana Pironkova 44 WC

A grupe su sledeće:

Grupa SERDIKA:

1  DenmarkCaroline Wozniacki
4 Italy Roberta Vinci
5 Chinese Taipei Hsieh Su-wei
7 Slovakia Daniela Hantuchová

 

 Grupa SREDEC:

2 Russia Nadia Petrova
3 Russia Maria Kirilenko
6 China Zheng Jie
8 Bulgaria Tsvetana Pironkova

Turnir počinje sutra, a pobednica može maksimalno zaraditi do 450 poena i 270.000 dolara, u zavisnosti koliko pobeda zabeleži u grupi.

Zanimljivo je da će ovaj turnir odlučiti da li će Karolina Voznjacki četvrti put za redom završiti godinu u top 10. Da bi prestigla Marion Bartoli na tom mestu, Karolina mora osvojiti titulu.
Naše predstavnice ove godine neće učestvovati, iako je Jelena bila dva puta u finalu Internacional turnira, A Bojana jedan i osvojila, već će u to vreme igrati finale Fed kupa u Češkoj!