Troicki van terena godinu dana!

 Sud za sportsku arbitražu smanjio je Viktoru Troickom suspenziju sa 18 na 12 meseci, što znači da će se Viktor vratiti na teren sledećeg jula.

„Videćemo da li možemo nešto da promenimo, ali u ovom trenutku nismo previše optimistični“, rečeno je za B92 u Viktorovom štabu.

Troicki je Sudu u Lozani uputio žalbu povodom suspenzije Međunarodne teniske federacije (ITF) zbog kršenja antidoping pravila, ali ona nije do kraja usvojena, već je kazna samo smanjena. 

Lošu vest prvi je nagovestio Janko Tipsarević, koji se oglasio na svom Tviter profilu: “SRAM VAS BILO!!!!!!SRAM VAS BILO BRE!!!!” . 

Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović izjavio je za B92 da je izuzetno razočaran odlukom Suda u Lozani da ne oslobodi Troickog. 

Troicki je suspendovan 25. maja ove godine jer na turniru u Monte Karlu nije dao traženi uzorak krvi.  Saslušanje pred Sudom u Lozani imao je devetog oktobra, a nepun mesec kasnije doneta je i konačna odluka. 

Troicki je rekao da mu nikada nije bilo teže u životu nego kada je gledao polufinale Dejvis kupa Srbija – Kanada, a ITF mu je zabranio ulazak u Kombank Arenu. 

Podsetimo, Sud u Lozani smanjio je kaznu zbog dopinga hrvatskom teniseru Marinu Čiliću sa devet na četiri meseca. 

“Slučaj Troicki“ najverovatnije će dovesti do promene u antidoping pravilima ITF. Troicki nije bio pozitivan na doping, ali u Monte Karlu nije dao uzorak krvi na traženi dan, već sutradan. Viktor se pravdao rečima da mu nije bilo dobro tog dana i da mu je dežurna zvaničnica ITF dozvolila da dâ krv sutradan. 

“Verovatno će se pravilo promeniti – kada igrač odbije ili ne dâ uzorak, kontrolor za doping trebalo bi da ponudi teniseru šansu da razgovara sa supervizorom turnira koji će mu objasniti njegove obaveze. Mislim da je pošteno reći da je na tu buduću promenu najviše uticao slučaju Troickog“, rekao je antidoping menadžer ITF Stjuart Miler nedavno za Si-En-En.

Teniski savez Srbije je duboko razočaran ovakvom odlukom. Viktoru Troickom je naneta velika nepravda. Obzirom da našem igraču nije dokazana krivica, odnosno da nije ustanovljeno da je uzimao bilo kakva doping sredstva koja se nalaze na listi zabranjenih medikamenata, bila su očekivanja da Arbitražna komisija donese jedinu moguću odluku – oslobadjajuću presudu.

Ovakva odluka Arbitražne komisije nedvosmisleno pokazuje da ovaj slučaj presedan, jer da je dokazana krivica našeg igrača ne bi bilo elemenata da mu se kazna smanjuje, a kako su mu članovi komisije kaznu smanjili očigledno je da je bilo puno toga što je ukazivalo da nije trebalo da bude kažnjen.

Uostalom, već sama odluka o ublažavanju kazne nedvosmisleno upućuje na zaključak da Viktor nije kriv, jer da jeste, kazna bi ostala ista, ili bi čak bila i uvećana.

Takodje, treba se podsetiti i na ranije odluke ove iste komisije, koja je teniserima kojima je dokazano da su koristili nedozvoljena sredstva, na Arbitraži drastično znala da smanji kaznu, što nije slučaj sada kod tenisera kod kojeg nije dokazano da je koristio zabranjena sredstva.

Izvor: B92, TSS