Troicki optužen za doping, najavio žalbu na odluku!

Viktor Troicki je suspendovan na 18 meseci od strane ITF-a, zbog delimičnog odbijanja da se podvrgne doping kontroli na Mastersu u Monte Karlu ove godine!

VIKTOR TROICKIITF je obavestio Viktora da 15.aprila treba da preda uzorak krvi i urina, radi provere, ali je on predao samo uzorak urina. Viktor je rekao nezavisnoj komisiji da se ne oseća dobro i da mu je doktor ITF-a rekao da je u redu da ne podnese taj uzorak, ako se ne oseća dobro.

“Nikada nisam koristio nedozvoljene supstance. Jedina istina je da mi je zvaničnik doping kontrole dopustio da ne predam uzorak krvi zbog toga što se tog dana nisam osećao dobro”, izjavio je Troicki, koji je u Umagu eliminisan u osmini finala. Troicki će se žaliti na odluki ITF, a ako žalba bude odbijena, turnirima će moći da se vrati tek 24. januara 2015. godine.

“Ovo je najteži trenutak u mojoj karijeri. Ne znam zašto imam ovakav tretman, a potpuno sam nevin. Šokiran sam, u Monte Karlu sam verovao da uzorak krvi mogu da predam sutradan. Svakako ću se žaliti na ovu kaznu ITF“, poručio je Troicki juče.

Jutros je izdao i zvanično saopštenje, koje prenosimo u celosti:

“Osećao sam se užasno loše 15. aprila pre, tokom i nakon prvog kola protiv Jarka Nieminena. Izabran sam da dam uzorak urina i krvi nakon meča i otišao sam do kontrolne stanice doping kontrole nakon što sam se istuširao. Dao sam uzorak urina i rekao doktorki da se osećam veoma loše te da bi mi uzimanje krvi pogoršalo stanje. Uvek se osećam loše kada dajem krv, a tog dana sam se plašio da ću završiti u bolnici. 

Doktor mi je rekao da sam bled i da izgledam bolesno i dodao da bih trebalo da preskočim test ako napišem pismo ITF u kojem ću objasniti situaciju. Ona mi je izdiktirala pismo i pustila me da idem bez uzorka krvi. Bila je puna razumevanja i dosta mi je pomogla… Sada su me optužili da sam odbio da dam uzorak krvi. Ovo je prava noćna mora za mene. Bio sam 100% siguran da je sve u redu, baš kao i moj trener Džek Rider koji je bio sa mnom”, napisao je srpski teniser u zvaničnom saopštenju.

Srpski teniser rekao je da će se žaliti međunarodnom Sudu za arbitražu u sportu u Lozani.

“Uveren sam 100 odsto da će Sud u Lozani razmotriti moj slučaj i doneti ispravnu odluku. Ali, ozbiljna kazna koju sam dobio ostavila me je bez reči”, rekao je on.

“Ne znam šta ću da radim, još ne verujem da se to dogodilo. Borac sam i pokušaću da se borim sa mojim timom i advokatima, ali sada sam uništen. Nadam se da će se ova noćna mora završiti, jer zaista želim da nastavim da igram tenis. Ovo nisam zaslužio”, dodao je srpski teniser.

Troicki je rekao da je razgovarao sa ostalim teniserima i da su svi šokirani.

“Novak Đoković je rekao da veruje da će se sve dobro završiti, pošto nisam ništa skrivio, kao i da bi čelnici ATP morali da me podrže”, rekao je Troicki.

Njega je preko Twitter profila podržao i Janko:

Znam Viktora.Znam da je nevin. Nadam se da će to i dokazati“, napisao je Tipsarević na svom Tviter profilu.

Oglasio se saopštenjem i Teniski Savez Srbije:

“Teniski savez Srbije je upoznat sa situacijom koja se desila na turniru u Monte Karlu 2013. i sa velikom pažnjom i odgovornošću, kako prema našem reprezentativcu Viktoru Troickom tako i ITF-u i WADI, sačekaće okončanje ovog procesa.

Pošto je pravilima predviđena mogućnost žalbe sudu za sportsku arbitražu u Lozani, sigurni smo da će Viktor podneti žalbu u zakonski predviđenom roku.

Verujemo da je naš reprezentativac, zbog stanja u kojem je bio posle meča velikog umora i opšte iscrpjenosti, nije u potpunosti razumeo uputsva predstavnika antidoping agencije te sam sebe doveo u zabludu da može test da uradi i sledećeg dana (što je Viktor i uradio). Nadamo se da će se u žalbenom postupku uvažiti Viktorovi razlozi te da će kazna biti ukinuta ili smanjena.

Iz razloga što su oba testa kako urina tako i krvi bila negativna smatramo da se radi o velikom nesporazumu koji je doveo do ove neželjene situacije, a nikako iz Viktorove želje da se bilo šta prikrije ili sakrije. Takođe želimo da napomenemo da je i pre ovoga Viktor uradio veliki broj testova  urina i krvi  i da nikada nije bilo ni najmanjeg problema.”

Izvor:B92, Teniski Savez Srbije