Tri sata do poraza

Još jedan dug meč, u tri seta i tri sata, i još jedan poraz. Posle pauze od prethodne noći, Jelena je ponovo našla put do poraza u jednom dramatičnom meču, ovoga puta protiv Jung-Jan Čan iz Tajpeha, 7-6(4) 6-7(8) 5-7!

Čan je još jedna, nekada veoma talentovana teniserka, koja je negde posustala u razvoju ali je baš na turniru gde igra Jelena rešila da taj talenat ponovo pokaže i, baš kao Vandevege prošle nedelje, iz kvalifikacija stigne do bar polufinala. Čan je 2004. bila 2. juniorka na svetu, 2007. je stigla do 50. mesta WTA liste sa nepunih 18 godina, ali je to bilo sve što je uradila u karijeri.

Trenutno 161. igračica na svetu je do Jelene stigla kroz kvalifikacije, uz pobedu u drugom kolu protiv Votson, pošto joj je Vikmajer prethodno predala meč. Ovo gledanje profila teniserki koje pobeđuju Jelenu u poslednje vreme je, možda, pokušaj da se opravdaju Jelenini porazi kroz kvalitet i talenat protivnice. Jasno je, ipak, da je Jelena sama kriva za ono što joj se događa.

Teško je uopšte opisivati mečeve koje igra Jelena. Teško je objasniti otkud tolike oscilacije, padovi, pa vraćanje posle prepuštene prednosti protivnici, tolika nesigurnost… Jelena je u prvom setu tri puta imala brejk zaostatka a u sva tri seta je njena protivnica imala 5-3 i servis za set! U prvom je Jelena stigla do taj brejka koji je verovatno bio najsvetlija tačka u ovom meču jer ga je dobila sigurno, mada na kraju ne toliko ubedljivo.

U drugom je Jelena imala dve meč lopte, jednu čak i na svoj servis, ali je taj taj brejk pripao protivnici. Poslednju šansu Jelena je imala u trećem setu, pri rezultatu 5-5, kada je propustila dve brejk lopte a onda je u narednom gemu ispustila 40-15, pa umesto novog taj brejka, dozvolila protivnici meč lopte. Drugu je Čan iskoristila.

Jelenin sledeći turnir su OI na kojima neće biti nosilac, osim ako još neka od teniserki ne odustane od igara. To je ipak najmanji Jelenin problem.

I na kraju, a trebalo je na početku.. Meč je trajao tri sata i trinaest minuta. Jelena je ubacivala 72% prvog servisa, imala 7 asova i 5 duplih, čak 17 brejk lopti od kojih je iskoristila 7 (Čan 8 od 15) i čak 9 poena više i izgubila?!