Tresla se gora…Novak i Federer u polufinalu!

Iako je posle dva sata tenisa sve izgledalo da će biti drugačije, jer je Novak gubio protiv Conge 2-1 a Federer bio čak dva seta u minusu, dogodilo se neočekivano. Za Federera, jer je izgledao potpuno nadigran od strane visokog Argentinca sa topom u desnici, i za Novaka, jer jednostavno nije imao rešenja da zadrži steknutu prednsot i da u ključnim momentima napravi brejk i zadrži svoj servis.

Ipak, Federer je glatko dobio tri naredna seta, podosta zahvaljujući problemima zdravstvene prirode kod protivnika, dok je Novak spasao 4 meč lopte i iskoristio mentalnu nadmoć nada Francuzom. Ako Novak nije uspeo da pretvori u laku pobedu prednost od 6-1 i 4-3 u drugom setu, nije uspeo da zadrži svoj servis dva puta, na 5-6, i u drugom i u trećem setu, ali jeste, i to dva puta po dve meč lopte, na 4-5 i 5-6 u četvrtom.

Mnogi su se tada pitali zašto Novak nije neke druge gemove rešavao na takav način, agresivno i dominantno? Odgovori koji se nameću su da je Novak ipak osećao pritisak i buku sa tribina, pritisak zaista sjajnog Conge i očigledno nedostatak one samouverenosti koja ga je krasila prošle godine. Ipak, trenutak kada se suočavao sa ranim ispadanjem sa turnira, probudio je nagon za samoodržanjem, vratile su se neke stare navika i ušlo se u taj brejk. Znalo se da će propuštene prilike uticati na Congu ali je bilo pitanje da li će Novak iskoristiti svoje šanse. Jeste, ali uz pomoć Francuza, jer je svoju propustio na 6-4, pa na 6-5 i vraćen servis Conge, drugu loptu šalje iza linije. Conga mu vraća greškom u sledećem poenu i Novak konačnom koristi svoju treću priliku da se vrati u set.

I to je bio kraj. Novak je mogao da igra još dva sata, sigurno, ali je Conga bio potpuno ispražnjen emotivno i fizički iscrpljen. Tako je konačni rezultat, 6-1 5-7 5-7 7-6(6) 6-1. Repriza prošlogodišnjeg polufinala će se igrati u petak, tako da će obojica tenisera imati vremena da se dobro odmore. Šta će biti u polufinalu, teško je reći, jer su i Federer i Novak pored današnjih mečeva, imali loše trenutke i u prethodnim. U svakom slučaju jedan od retkih turnira gde Novak može da zaradi koji poen, što ne bi bilo loše iskoristiti, a tu je i dalje šansa GS.