Titule za Novaka i Ivanu!

 

  Novak Đoković produžio je svoj neporaženi niz na turniru u Pekingu trijumfom nad Žoom Vilfridom Congom, rezultatom  7-6(4) 6-2. Novaku je ovo četvrta titula sezone iz devet finala a prva ATP500 kategorije još od trijumfa u Dubaiju 2011.

Prvi set je bio neizvestan i praktično je rešio pitanje pobednika. Conga je bolje i mirnije ušao u meč ali je pomalo neoprezno dozvolio Novaku da se vrati, odmah posle napravljenog brejka u petom gemu. To je bilo dovoljno da se promeni situacija na terenu, pa od tog trenutka Novak je bio taj koji je sigurnije osvajao svoje gemove i na kraju je to rezultovalo, vođstvom od 4-1 u taj brejku uz dva oduzeta poena na servis protivnika.

Conga je ipak uspeo da uzvrati, došao do 4-5 ali ništa više od toga. U nastavku, Novak propušta šansu da odmah napravi brejk ali zato to nije ispustio u naredna dva gema na servis Francuza, čime je stigao do nedostižne prednosti.

Ovom pobedom je Novak smanjio razliku na ATP listi za Federerom koja sada iznosi 925. Takođe, povećao je svoju prednost u godišnjoj trci koja sada iznosi približno 1500 poena. Sledi Šangaj, koji bi mogao da bude odlučujući za ATP broja jedan, na kraju godine. Ukoliko to bude Novak, sasvim je izvesno da će on biti novi – stari br. 1, u suprotnom, biće borbe ali i dalje će Novak biti bliži tom cilju.

Titulu u dublu osvojili su Braća Brajan, a titula ima statistički značaj, jer je sa njom, Majk Brajan prestigao Toda Vudbridža, 84 – 83, dok je Bob u zaostatku za dve titule u odnosu na brata.

Mlada Ivana Jorović osvojila je svoj prvi ITF turnir u karijeri pobedom nad Jasmin Štajner ubedljivim rezultatom 6-4 6-2 i sebi obezbedila skok na WTA listi, koja će izaći za dve nedelje, za oko 150-200 mesta!

Turnir se igrao u Egiptu i pripada 10k kategoriji fjučersa. Ivana ima tek 15 godina a njena protivnica u finalu je skoro deset godina starija i za 400 mesta bolje plasirana.