Titula za Danila Petrovića u Sokobanji

Na terenima TK Vegas u Sokobanji održan je teniski turnir nagradnog fonda od 10.000 dolara, a titulu u singl konkurenciji osvojio je srpski teniser Danilo Petrović.
Danilo Petrović, SOKOBANJA 2015Danilo je u finalu nakon velike borbe sa 2-6, 7-6(6), 7-6(4) bio bolji od Skota Grikspora iz Holandije koga je pobedio i prethodne nedelje u finalu turnira u Nišu. Pobeda u finalu turnira u Sokobanji je 15. pobeda u nizu za Petrovića, jer je u prethodne dve nedelje osvojio titule na turnirima na Zlatiboru i u Nišu.

Na putu do finala, Petrović je bio ubedljiv, a u finalu je imao dosta problema, ali je ipak na kraju slavio i podigao pobednički pehar. Na startu finalnog meča, Grikspor je napravio brejk i poveo sa 2-0 u gemovima, ali je Petrović brzo izjednačio na 2-2. Naredna četiri gema protekla su u znaku tenisera iz Holandije koji je napravio brejk u 5. i 7. gemu, da bi na kraju svojim servisom završio prvi set iskoristivši treću set loptu. I na startu drugog seta, Grikspor je imao tri brejk lopte da odmah dođe do brejka prednosti, ali je Petrović nekako “iščupao” taj gem i poveo sa 1-0. Ostali gemovi protekli su mirno, bez brejk prilika, pa je pobednik drugog seta odlučen u taj-brejku. Srpski teniser je poveo sa 5-1, da bi protivnik izjednačio na 5-5. Prvu set loptu u drugom setu imao je Danilo pri rezultatu 6-5, nije je iskoristio, ali je zato iskoristio drugu i dobio drugi set rezultatom 8-6 u taj brejku. Treći set, bolje je otvorio srpski teniser jer je odmah došao do brejka. Čuvao je taj brejk prednosti sve do 10. gema u kome je servirao za pobedu. Danilo je imao dve meč lopte u tom gemu, nije ih iskoristio, što je protivnik kaznio i izjednačio na 5-5. Ta situacija nije poremetila srpskog tenisera, jer je već u narednom gemu došao do brejka i opet imao priliku da servira za pobedu. Kao i u 10. gemu, Petrović je opet imao dve meč lopte koje nije iskoristio, što je protivnik opet kaznio brejkom pa je pobednik turnira u Sokobanji odlučen u taj-brejku. Taj-brejk je protekao u znaku Petrovića jer je konstanto vodio, imao prednost od 6-3, gde je propustio još jednu meč loptu, ali je onda iskoristio narednu, šestu meč loptu u meču, i dobio taj-brejk trećeg seta rezultatom 7-4.
Ovo je bilo 15. finale u singl konkurenciji za Danila, a 6. titula u karijeri. Prehodnih pet titula je osvojio na turnirima u Srbiji (Beograd 2012. i 2014. godine, Zlatibor 2015. godine, Niš 2015. godine) i u Tunisu (2015. godine).
Petrović se trenutno nalazi na 470. mestu ATP liste najboljih tenisera sveta, a sa bodovima koje je osvojio na ovom turniru biće oko 372. mesta što će mu biti renking karijere.
Naredne dve nedelje, Danilo će napraviti pauzu, ali još nije odlučio da li će nakon toga igrati fjučers turnire u Grčkoj ili neki čelendžer.

SERBIA F17, Sokobanja, Srbija, $10.000, šljaka:
Glavni žreb:
1. kolo:
Danilo Petrović (SRB, 3) – Viktor Filipenko (HUN, ATP 1291) 6-1, 6-0
2. kolo:
Danilo Petrović (SRB, 3) – David Szintai (HUN, Q) 6-2, 6-4
1/4 finale:
Danilo Petrović (SRB, 3) – Dejan Katić (SRB, 7, ATP 781) 6-3, 6-1
1/2 finale:
Danilo Petrović (SRB, 3) – Aleksandar Lazov (BUL, 1, ATP 423) 6-3, Predaja
FINALE:
Danilo Petrović (SRB, 3) – Scott Griekspoor (NED, 2, ATP 434) 2-6, 7-6(6), 7-6(4)
Od ostalih srpskih tenisera, u prvom kolu su poraženi Luka Ilić, Denis Bejtulahi, Filip Grbić, Dušan Vukičević i Vukašin Sibinović. Do drugog kola su stigli Goran Maković, Luka Sučević, Petar Čonkić i Stefan Milićević. Goran Maković je sa 6-4, 6-0 poražen od 5. nosioca Žeroma Inzerilja iz Francuske, dok je od Luke Sučevića sa 6-3, 6-2 bio bolji Nino Serdarušić iz Hrvatske. Od Petra Čonkića je sa 6-1, 6-3 bio bolji 6. nosilac Niko Matić iz Nemačke. Stefan Milićević  je nakon uspešno odrađenih kvalifikacija upisao pobedu i u glavnom žrebu. Pobedom u prvom kolu glavnog žreba, Stefan je došao do prvog boda za ATP listu, tako da će se njegovo ime za dve nedelje ponovo naći na ATP listi najboljih tenisera sveta.
Milićević je u avgustu prošle godine zauzimao 1338. poziciju na ATP listi, što mu je najbolji plasman, ali je zbog neodbranjenih bodova izgubio renking.
Srpski teniser je sa 6-4, 6-2 u prvom kolu bio bolji od Davida Micevskog iz Makedonije, dok je u drugom kolu pružio snažan otpor 2. nosiocu Skotu Griksporu iz Holandije (ATP 434) gde je poražen sa 4-6, 6-4, 6-1.