Titula u Minhenu za Kližana

Slovački teniser Martin Kližan osvojio je svoju drugu ATP titulu u karijeri pobedom nad prvim nosiocem Fabijom Fonjinijem, i to posle preokreta 2-6 6-1 6-2 za malo više od sat i po vremena igre.

Klizan

U svom drugom finalu u karijeri, prvom od Sankt Peterburga u 2012., Martin Kližan je ponovo izašao kao pobednik i to ponovo protiv Fabija Fonjinija.

Kližan je do finala morao da prođe kvalifikacije, gde je već u drugom kolu bio na testu, i preokretao, a zatim je u glavnom žrebu pobedio Dudija Selu sa 2-0, zatim Južnog sa 2-1 posle preokreta, pa Istomina sa 2-1, u polufinalu branioca titule Hasa sa 2-0 i u finalu Fonjinija ponovo posle preokreta sa 2-1.

Iako je izgledalo sredinom prvog seta, kada je Fabio vodio sa 4-1, da će Kližan predati zbog bolova u stomaku, on to nije učinio, zaigrao je još bolje, i ubrzo i slomio nezgodnog Italijana, koji je bio postavljen za prvog nosioca. Sredinom trećeg seta, pri vodstvu Kližana od 3-0, Fonjini  je tražio pomoć fizioterapeuta zbog bola u listu desne noge.

On je prvi teniser još od Delrej Biča 2013, koji je osvojio ATP titulu iz kvalifikacija. Poslednji kome je to pošlo za rukom bio je Ernest Gulbis, upravo u gorenavedenom Delrej Biču.

Kližan će se sa ovom titulom ponovo približiti top 50, biće oko 60. mesta, a trenutno je 111. Posle sjajne 2012. gde je došao u jednom trenutku i do 26. mesta, 2013. je bila loša za njega, što zbog čestih povreda, što zbog njegove nekonstantnosti.

Fonjini  je igrao svoje drugo finale u ovoj godini i nije uspeo da uzme svoju drugu titulu. Prvu je osvojio ove godine u Vinja del Maru. Njemu ovo finale neće značiti mnogo u smislu mesta na ATP listi, ali će se bodovno približiti top 10.