Titula u Birmingemu i top 10 za Medison Kiz

Američka teniserka Medison Kiz prošle nedelje osvojila je Premijer  turnir u Birmingemu i obezbedila plasman među 10 najboljih na WTA listi po prvi put.

Britain Tennis - Aegon Classic - Edgbaston Priory Club, Birmingham - 19/6/16 USA's Madison Keys celebrates with the trophy after victory in the final Action Images via Reuters / Andrew Couldridge Livepic EDITORIAL USE ONLY. - RTX2H0UL

U finalu Birmingema Medison je pobedila bivšu finalistkinju ovog turnira Čehinju Barboru Stricovu. Amerikanka je slavila u dva seta: 6-3, 6-4.
Ovo je bilo četvrto finale u karijeri za dvadeset jednogodišnju Kiz. Prethodno je osvojila još jedan turnir na travi, Istborn 2014., a nakon toga igrala finale Čarlstona prošle sezone i finale Premijer 5 turnira u Rimu ove godine.
U poslednje dve godine Kiz beleži solidne rezultate i na Gren Slemovima, gde uglavnom stiže bar do osmine finala, a igrala je i polufinale Australijan Opena prošle sezone. Rezultati u poslednjih godinu dana doneli su američkoj teniserki proboj među 10 najboljih na WTA listi i to je prvi put da jedna Amerikanka debituje u top 10 još od sestara Vilijams pre čak osamnaest godina.

Stricovoj je ovo bilo sedmo finale u karijeri i čak šesti poraz. Jedini trijumf ostvarila je još 2011. godine na Internacional turniru u Kvebeku. Na turniru u Birmingemu igrala je finale 2014. godine kada je izgubila od Ane Ivanović.