DK 2012: Titula Češkoj

U stotom jubilarnom finalu Dejvis kupa, Radek Štepanek je prevazišao i umor i godine i uz pomoć publike našao je snage da se odupre Alamgru, koji je pretio preokretom i donese odlučujući poen svojoj reprezentaciji.

Prvo je David Ferer preslišao Tomaša Berdiha, ubedljivo, kao da se radi o mnogo većoj razlici u klasi a ne meču između petog i šestog igrača na svetu. Da nije bilo kratkog povratak u meč domaćeg tenisera, sredinom trećeg seta, sve je moglo biti i ubedljivije od 6-2 6-2 7-5.

U drugom meču bilo je više borbe, a na kraju je ispalo da je mentalno stabilniji teniser došao do pobede. Almagro je popustio na 5-4 u prvom setu, odigrao katastrofalno taj brejk gde nije osvojio nijedan poen, a onda je pao baš kada je uspeo da se sa jednim setom vrati u meč

Posle dobijenog trećeg seta, izgledalo je da Štepanek oseća posledice dva naporna dana i da će Almagro to iskoristiti i doći do potpunog preokreta. Nije se to desilo već je Španac u četvrti set ušao loše, a svojim greškama dozvolio je Radeku brejk koji je ovaj uspešno sačuvao do kraj meča.

Česi su tako došli do svoje prve titule od kada su samostalna država, ukupno druge u istoriji.