Tenis pod vodom, uskoro?

Underwater-Tennis-2Svet se nezaustavljivo kreće ka napred izgradnjom mnogih projekata nezamislivih u nedalekoj prošlosti, pa je tako i tenis, kao jedan od najpopularnijih sportova, primoran da isprati sve aktuelnosti i pronađe način da se uklopi u njih. Iako jedan od najtradicionalnijih sportova, tenis umnogome menja svoj prepoznatljivi izgled i nosi se sa neizostavnom komercijalizacijom.

Ne tako davno, bilo je samo u dalekoj mašti ono što se danas zove “hawk eye”, odnosno provera mesta na koje je loptica pala, baš kao i prebacivanje iste sa jednog na drugo krilo aviona u vazduhu ili pak na teniskom terenu izgrađenom na krovu zgrade. Međutim, u poređenju sa novonastalim projektom poljskog arhitekte Krištofa Kotale, sve to bi u bliskoj budućnosti vrlo lako moglo pasti u zaborav jer sprema se teniski stadion pod vodom.

Naime, Poljak Krištof Kutala, magistar arhitekture iz Krakova, izradio je projekat izgradnje podvodnog teniskog stadiona, ali, kako sam ističe, tek treba pronaći investitore zainteresovane za igradnju ovog nesvakidašnjeg projekta.

Underwater-Tennis-5

“Još uvek nema investitora, ali voleo bih da se pronađu jer smatram da je ovo dobra i originalna zamisao. Projekat bi trebalo da bude realizovan negde gde već postoji teniska tradicija. Dubai je savršeno mesto za tako nešto.”, izjavio je Kutala za Arabian Bussines, osvrćući se na ATP turnir koji se u Dubaiju igra od 1993. godine.

Poljak je, takođe, dodao da projekat ima veliki komercijalni potencijal i da bi ujedinio tehnologiju, ekologiju i sport. Do sada, u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata izgrađeno je nekoliko sličnih podvodnih projekata, a da li će se i ovaj u budućnosti ubrajati u njih ostaje da se vidi.

Underwater-Tennis-Dubai-Reef-View