Sve u jednom

Buran dan za srpske tenisere na mastersu u Torontu završio se očekivanim pobedama u singlu i, takođe očekivanim, porazom u dublu. Nije bilo baš sve rutinski i lako ali Novak je pobedio Hasa, 6-3 3-6 6-3, dok je Janko, tri sata ranije, lakše izašao na kraj sa Granoljersom, 6-4 6-4. Braća Brajan su bila bolja od Zimonjića i Henlija, 7-5 6-1.

Tako je Janko stigao do svog drugog uzastopnog polufinala na Rodžers kupu, ovaj put u Torontu. Na papiru to nije bio nimalo jednostavan posao jer je trebalo pobediti tri igrača sa kojima je Janko imao negativan skor, bar do danas. U praksi, dakle na terenu, to su bile tri čiste pobede, bez izgubljenog seta, a posebno je bila iznenađujuće ubedljiva protiv Marina Čilića.

I Jankov protivnik, Marsel Granoljers, nije imao previše problema sa Šardijem, pa su po pitanju svežine i umora ušli ravnopravno u meč. Na početku meča se igralo dosta dugo na servis oba protivnika. Granoljers je u prvom gemu spasio brejk loptu a Janko u četvrtom čak tri uzastopne, servisom i agresivnom igrom. Onda je usledilo zatišje sve do gema kada je Janko napravio brejk posle duple greške Granoljersa, poveo sa 5-4, i ubrzo završio set bez izgubljenog poena.

U drugom setu je Janko zaigrao još sigurnije i uspešno je dočekao slabiji servis gem protivnika. To se desilo u petom gemu kada je Janko napravio brejk bez izgubljenog poena.

Novak je, sa druge strane, imao mnogo više problema ali realno i teži posao jer su Kveri i Has dva igrača koji su verovatno u najboljoj formi od učesnika turnira u Torontu, ne računajući tu kvalitet Conge i Mareja, kao ni Novaka naravno. Has je i inače posebno nezgodan protivnik za Novaka, koji sigurno pamti poraze iz 2009. godine u Haleu i Vimbldonu, koji su u dobroj meri učinili da ta Novakova sezona bude jedna od lošijih u njegovoj profesionalnoj karijeri.

Has ima sjajan servis, odličan osećaj kada treba izaći na mrežu uz sjajne voleje, a gotovo da nema slabog udarca sa osnovne linije i igra veoma agresivno. Jedini Hasov problem je svakako njegova glava, koja često zna da popusti, i godine. Na to se nakalemio i težak meč iz dva dela protiv Štepaneka, gde mu je pauza zbog kiše, realno, pomogla. I baš ovo poslednje kao da je odlučilo meč, mada je bilo očigledno da je i Novak na ivici snage, jer je tenisere posle kiše dočekalo veoma sparno vreme pa su bile česte zamene gornjeg dela opreme.

Novak svojom taktikom, kao da je išao na to da meč što duže traje. Očigledno, baš kao u nekim delovima meča sa Kverijem, nije želeo ili imao hrabrosti da previše rizikuje pa je često bio u podređenom položaju i zavisio od protivnikovih udaraca. Takva taktika je donekle i razumljiva, jer je teško parirati agresivnom Hasu a da to ne bude sa puno rizika, a sam Nemac je sklon greškama u seriji.

Novak je, doduše, drugačije igrao na svoj servis ali je u prvom setu imao silan problem da ubaci prvi i dođe do tempa. Zato se i mučio na početku meča, pa i u jednom delu sredinom prvog seta, ali je taj set dobio. Paradoksalno je, ali su obojica tenisera dobili setove u kojima su očajno servirali, u kojima su imali manje prilika za brejk i trpeli veći pritisak na svoj servis! Novak je u prvom ubacio samo 39% servisa, a Has u drugom malo više, 45%.

Novak je svoju šansu da to bude rutinska pobeda, ispustio početkom drugog seta. U gemu u kojem Has gotovo da nije pogađao prvi servis, Novak je silnim greškama održavao protivnika u životu iako je imao brejk loptu i gomilu izjednačenja. Greške su po pravilu išle iz bekenda i to ne u pokušaju da napravi viner, već da dubokom loptom isprovocira protivnikovu grešku. Kasnije u toku tog seta, Has je sjajnim servisima spašavao brejk lopte a brejk koji je napravio je bila kombinacija, pomoći mreže i Novakovog katastrofalnog voleja.

Treći set je doneo očekivani pad u igri Nemca. Posle pauze se vidno slabije nameštao, pa su krenule i greške. One prve u drugom gemu, Novak ne koristi, ali već u četvrtom je bio mnogo uspešniji, mada mu je bilo i lakše jer je imao 00-40. Već u drugom, a posebno u trećem setu,  Novak je stabilizovao igru i servis. Dosta lako je osvajao svoje servis gemove, sve do onog odlučujućeg, poslednjeg. Bilo je očigledno da će Has uložiti sve što mu je preostalo od snage da se vrati u meč. Došao je do brejk lopte ali je pogodio mrežu posle još jedno problematičnog Novakovog izlaska na mrežu.

To nije bio kraj, ali je Novak ipak bio taj koji je imao lopte za gem i meč, od kojih treću koristi. Koliko je to bio težak dan i koliko je to odlaganje mečeva u dva navrata i igranje dva meča u jednom danu izmorilo Novaka videlo se u urliku olakšanja posle meča i reakciji, koju smo uglavnom viđali kada osvoji neki masters ili GS. Da li je Novak osetio da je pehar njegov i da je prešao najtežu prepreku ili je to samo bila reakcija zadovoljstva što je pregrmeo dan, nije ni bitno. Janko je sigurno spreman i odmorniji za večerašnji meč polufinala, a Izner je u formi, baš kao i drugi mogući protivnik u finalu, Rišar Gaske. Obojica su pomalo iznenadili, Izner Miloša Raonića, a Gaske Mardija Fiša. Realno, Kanađanin i Amerikanac su bili favoriti u tim mečevima.

Ipak, ovakav dan i ovakva pobeda mogu definitivno izbaciti iz Novakove glave nedavne neuspehe u Londonu i pomoći mu da se u potpunosti okrene završnici i narednim turnirima. Meč polufinala će svakako biti značajan i za Janka i za Novaka. Janka, jer bi se plasmanom u finale opasno približio Berdihu i Congi na 7. i 8. mestu liste, koja vode na završni turnir u Londonu, dok bi Novaku doneo borbu za titulu, koja bi bila sasvim dobra osnova u nameri da se bori za povratak na vrh ATP liste.

Što se Zimonjića i Henlija tiče, oni svakako mogu da budu zadovoljni. Prvi put su nastupili zajedno, izbacili opasan dubl, Bopanu i Bupatija, a bili su možda i bolji u prvom setu protiv Brajana. Imali su dve brejk lopte na 5-5, a posle izgubljenog seta, očigledno da su mlađi imali više snage.