Sve tajne Henmanovih voleja

henmanBritanac Tim Henman jedan je od najboljih igrača u istoriji ove ostrvske zemlje sa izuzetno bogatom teniskom tradicijom. U karijeri je osvojio 11 titula u singlu, 4 u dublu, a najbolji plasman na ATP listi ostvario je u julu 2002. godine kada se našao na poziciji broj četiri. Na grend slemovima uspevao je da dođe do polufinala, a najviše uspeha imao je na Vimbldonu gde su ga na korak od finala zaustavljali u tom trenutku neprikosloveni na travi Sampras, Ivanišević i Hjuit. Pored toga što je jedan od najboljih britanskih tenisera u poslednjih nekoliko decenija, Tima Henmana smatraju i jednim od najboljih igrača na mreži svih vremena. Upravo zbog toga, zavirićemo u tajne jednog od “najmekših” voleja u istoriji tenisa.

Njegov volej je tehnički superioran, njegov udarac i osećaj za lopticu su bespekorni, a njegove reakcije i fizička propremljenost jednostavno zadivljuju. Ako želite brzo poboljšanje vaše igre na mreži, onda je Henmanova taktika ta koju treba pažljivije analizirati.

PRVI KORAK: Biranje pravog vremena na izlazak na mrežu

Henman stalno traži situacije da izađe napred, u susret dolazećoj lopti. To mu omogućuje da dođe brže i da onemogući protivnika da pošalje lopticu pored njega. On običmo čeka slabiju lopticu i kraću loptu koja pada na, ili oko servisne linije. Onoga trenutka kad vidi kraću loptu Henman je ne čeka na osnovnoj liniji, već kreće napred da je presretne.

DRUGI KORAK: Vršenje pritiska na protivnika izlaskom na mrežu

Henmanovi udarci kojima priprema izlazak na mrežu nisu uvek isti, ali postoji neki šablon koji Britanac gleda da ispoštije. On često koristi paralelu kao prilazni udarac. U tom slučaju loptica brže stiže do protivnika i ne daje mu puno prostora za kvalitetan povratni udarac. Zato smo u dosta situacija bili u prilici da gledamo kako Henman šalje duboki slajs na protivnikov bekhend, ili čak kako drop-šotom izvlači i protivnika na mrežu.

TREĆi KORAK: Postavljanje u pravi položaj na mreži

Onoga trenutka kada pravilmo izvede prilazni udarac, Henman brzo kreće ka mreži, ali to ne znači da isključivo izlazi pravo po sredini terena. On se kreće u istom smeru u kome je otišla loptica posle njegovog prilaznog udarca. To je ključna stvar, jer u tom slučaju smanjuje protivnikov ugao za uzvratni udarac. Ako bi lopticu poslao široko na protivnikov bekhend i krenuo na sredinu mreže, ostavio bi puno prostora za paralelu.

ČETVRTI KORAK: Volej udarac u pravu stranu

Donošenje pravih odluka o tome gde da pošalje lopticu volejem je ključna stvar. Ako loptica pada u visini mreže ili ispod, on će je volejem poslati duboko na protivnikov deo terena. Ako je loptica iznad vrha mreže, obično usledi kratak i oštar volej koji se pretvara u viner. Ali osnovno pravilo kojeg se Tim Henman uvek pridržava je da podesi svoj položaj na mreži kako bi pokrio sve uglove mogućih pasing-šotova njegovog protivnika, a to znači da je uvek izlazio na onu stranu na koju je poslao lopticu.

Izvor: Magazin “Total tenis”