Svako se češe gde ga svrbi ili..?

Pre nekog vremena Rafael Nadal se žalio da je previše turnira na brzim, konkretno tvrdim podlogama i da bi trebalo da ima više turnira na šljaci.

Ovih dana je i Rodžer Federer izašao sa svojim stavom koji je na izvesan način potpuno suprotan od Rafine ideje. Naime, Federer je izrazio mišljenje da je tenisu potrebno više bržih terena:

“Tereni su nekako standardizovani i tako su, na izvestan način, zastićeni neki igrači. Potrebno je da ima više bržih terena tako da bi se podsticao napadački tenis. Na sadašnjim terenima možete odigrati 15 kvalitetnih udaraca ali se sve najčešće završi greškom. Treba uneti više varijacija i dati šansu igračima koji češće izlaze na mrežu jer će odbrana na takvim terenima biti mnogo teža.”

Koliko u ovoj Federerovoj izjav ima brige za tenis i igrače drugačijeg stila igre, a koliko navlačenje vode na svoju vodenicu, na kraju nije bitno. Ono što Federer ističe je tačno. Tereni jesu sve sporiji a podloge sve sličnije i možda bi se ta tendencija mogla zaustaviti. Međutim, kvalitetan teniser je dobar na svim podlogama a i pitanje je koliko je atraktivno gledati mečeve koji se završavaju odmah posle servisa ili, eventualno, posle dva udarca više. Stvar ukusa  ili…