Svaka čast Janku

Janko Tipsarević je odigrao jedan od nazrelijih i najboljih mečeva u svojoj karijeri. Posle izdanja protiv Simona, to se nekako i očekivalo. Preživeo je težak start, preživeo je i potencijalno neugodni, dvanaesti gem, a onda je i sam shvatio da može dobiti meč, koji na kraju dobio 7-6(2) 6-3.

Ne treba naravno, zanemariti i Novakov doprinos tome. Nije baš uobičajeno da Novak propusti tolike šanse za brejk u jednom meču, a pogotovu ne na početku, kada je svestan da je protivnik pod pritiskom. Generalno gledano, mnoge stvari nisu uobičajene za Novaka, bar onog u najboljem izdanju, ali ga ruku na srce, odavno nismo takvog gledali. Izgovora je uvek bilo, od umora, krajem prošle godine, do pripreme za važniji deo sezone, pa tako i slabija forma u Dubaiju, Indijan Velsu i delimično Majamiju, našla je svoje objašnjenje.  Monte Karlo svakako nije za komentar te vrste, ali već je posle prvog meča u Madridu, bilo jasno da Novak nije u glavi na svom nivou, čak ni na onom na kojem je bio na AO.

Novak je jednostavno dozvolio, da ga problemi koje je imao sa kretanjem na ovoj podlozi, a koje imaju gotovo svi teniseri, toliko izbace iz koncetrcije, da protiv jednog  Travera, ne može da rutinski dobije meč, ili se vrati posle jednog brejka, a recimo večeras protiv Janka, jedan loše odigran poen u 12. gemu na 00-15, uz nezgodno proklizavanje u narednom, toliko utiču na njega da napravi duplu na startu taj brejka i ceo taj brejk odigra bez imalo koncetracije.

Drugi set je bio sličan prvom, s tim što je bilo očigledno, da ako Janko nekim velikim padom u igri sam sebe ne dovede u situaciju da juri Novaka, Novak neće moći da preokrene rezultat. Tako se i desilo s tim što je bila mala šansa, na 3-5 i dve brejk lopte, ali i ta šansa je više bila posledica samopoštovanja koje je proradilo kod Novaka, posle zvižduka kada se na 2-5 susreo sa tri meč lopte na svoj servis.

I da završimo sa Novakom…Pritisak je na njega veliki, a dobrim delom zbog objektivnih okolnosti, on ne može da nađe nekakav planiran i harmoničan način da se suoči sa tim. Sledi Rim, sledi RG i još uvek puno šansi da se sve vrati u nekakav plan zacrtan početkom godine. Jedini problem je u tome, što je Novak sateran uza zid. Nema više kredita, bodovi se gube, porazi sigurno dobro ne utiču na samopozdanje i jedina dobra stvar je poraz protivnika, ali tu je i treći!

Previše priče o poraženom, ali to dovoljno govori o tome kakav je rezultat Janko napravio u Madridu. Tačno je, iskoristio je sve Novakove probleme na najbolji način. Tačno je i to, da njegov stil ige možda više odgovara ovoj podlozi, ali i to da ga je sreća dosta dugo služila u ovom meču. Ipak, treba istaći, hrabru, agresivnu, zreli i koncetrisanu igru Janka u najvećem delu meča.

Servis ga je služio, ali je i  fantastično realizovao svaki kraći ritern. Jeste, Novak je propustio dosta brejk prilika, pa i lepu šansu da povede sa 30-00 u 12. gemu, ali Janko nije dozvolio da svojim greškama, nimalo olakša Novaku i dozvoli mu da lako dođe do prednosti, koja bi verovatno odvela meč u drugom pravcu.

Janko je odigrao na veoma visokom nivou ovaj meč, verovatno osokoljen pobedom prethodne večeri i pokazao, da mu je mesto tu gde jeste u Top 8, mada nije nemoguće da dobrim rezultatom na nekom od GS, popne se koju stepenicu više.