Šteta, velika šteta!

bojana jovanovski_1358499819_420x0Teško je reći gde je propuštena prilika za pobedu. Da li u prvom katastrofalnom setu ili početkom trećeg kada Bojana nije uspevala da sačuva prednost ili jednostavno treba priznati da je protivnica bila bolja, 1-6 6-3 5-7.

To je Bojana, a danas smo videli sva njena lica. Nervozna, Bojana forsira, greši, pokušavajući na silu da dođe do udaraca i ritma. Rezultat je brzih 1-6. Ritam pronalazi početkom drugog seta i onda smo gledali Bojanu kakva može da bude i kakvoj je teško odoleti.

Snažno, precizno, uz par neočekivanih i sjajnih kratkih dijagonala, Bojana je mučila protivnicu. Našla je ritam i kod riterna, pa se Stivens preznojavala na melburnskom suncu, pokušavajući da stigne i vrati svaku lopticu, ali je uvek bila jedna više.

I kada se činilo da je Bojana uzela protivnicu pod svoje, jer je povela sa 2-0, a zatim sa 3-1 u odlučujućem setu, sledi pad. Očigledno da snažan ritam koji je nametnula, koštao je i Bojanu u tom delu igre, ali se ne može oteti utisku da je Bojani u tim trenucima više falilo razmišljanje i koncentracija od snage.

Delovalo je da dobrim i plasiranim udarcima, umornu Stivens treba samo šetati levo desno i da će doći prilika za viner ili greška Amerikanke. Umesto toga, Bojana je pokušavala da nastavi podjednako snažno, što je počelo da proizvodi greške kao u prvom setu.

Usledilo je nekoliko gemova u kojima su teniserke osvajale svoj servis, ali i nekoliko gemova u kojima je Stivens došla do daha, koncetracije i servisa, mada je i Bojana pala kod riterna. Ipak, Bojana je mogla na 5-4 da pritisne protivnicu, ali nije, pa je pretrpela brejk u narednom gemu. Mora se priznati da je Stivens podizala nivo igre, pogotovu u ključnim poenima. Pored sjajne odbrane, počela je i ona agresivnije da udara po loptici, što je iscrpljenu Bojanu često ostavljalo zatečenu i bez odbrane.

Posebno se to odnosi na neke ključne poene i tu je možda najveća prednost Stivens. Bojana je imala 15-30 u poslednejm gemu, ali jedan dug poen nije uspela da realizuje, da bi onda servisom Stivens došla do pobede.

Četvrtfinale jednog GS je veliki uspeh i Bojana je bila na domak da ga ostvari. Sve što se i do sada govorilo o njenoj igri ostaje isto i to je šteta, jer će izaći kao pobednica svaka kvalitetna teniserka koja uspe da izdrži njen ritam i dobro unovči sve njene greške i loše periode igre, a bude mentalno stabilna. Ipak, ovakvi uspesi, a 4. kolo to svakako jeste, daju dodatno samopouzdanje Bojani pa ostaje nada da će tih padova i perioda igre kada greši u budućnosti biti sve ređi, a time i rezultati bolji. U svakom slučaju odličan početak sezone!