Španska inkvizicija!

Da se radilo o šljaci, noćašnji rezultati i ne bi bili tolika senzacija. Ovako, na američkom betonu, pobede klasičnih šljakaša protiv nosioca i mnogo kvalitetnijih protivnika je nešto što se odavno nije dogodilo na ovako velikom turniru.

Tri Španca i jedan Kolumbijac, su izbacili redom 16. 17. 18 i 4. nosioca, a uz to je i  Almagro, pobedio Sema Kverija, koji bi trebalo da je bolji na ovakvoj vrsti podloge. Idemo redom….

Poraz Keija Nišikorija je možda i najmanje iznenađenje od svih ovih rezultata. Japanac nikako da vrati igru sa kraja prošle sezone, bilo da se radi o šljaci ili betonu, uglavnom beleži poraze. Jedino iznenađenje što je poraz došao od Santijaga Hiralda i što se desio u dva seta.

Slična situacija je i sa Florijanom Majerom. Prošle godine je uspevao da pobedi čak i Rafaela Nadala, a ove igra promenljivo. Pablo Anduhar je očigledno pronašao svoju formu na turnirima po Južnoj Americi, pa je iskoristio slabo izdanje Nemca i takođe lako u dva seta, prošao u drugo kolo i obezbedio meč sa Albertom Ramosom.

A upravo je Alberto Ramos priredio jedno od dva najveća iznenađenja u dosadašnjem delu turnira. Teško je reći šta se dogodilo u tom meču sa Gaskeom. Imao je prvi set u džepu, i brejk prednosti u drugom. Španac je jedva osvajao svoje servis gemove ali je osvajao, dok je Gaske izgubio oba svoja na kraju seta. Prvi kada je servirao za meč i odmah sledeći, kada je servirao da ostane u setu. U trećem setu jedva da je osvojio koji poen i jedan ceo gem, što govori o mogućoj povredi Francuza ili o totalnom mentalnom raspadu. Svejedno rezultat je isti.

I na kraju a trebalo je da stoji sa jedno desetak znakova uzvičnika, na početku! Važio je za jednog od najvećeg favorita za osvajanje turnira ali je uspeo samo da ponovi prošlogodišnji rezultat! Prošle godine je koban za njega u drugom kolu bio Donald Jang, a ovoga puta ništa jači teniser, Giljermo Garsija Lopez. Izgleda da kod Endija ništa novo, i pored ohrabrujuće pobede nad Novakom u Dubaiju.

U ovom meču, sve je rešeno u devetom gemu, prvog seta i prvom gemu drugog seta. Lopezu je pošlo za rukom ono što Mareju nikako nije u celom meču iako je za to imao 7 puta priliku, da napravi brejk. Svaka neiskorišćena brejk lopta Britancu je oduzmala moral a davala snagu Lopezu. Na kraju čak i ubedljiva pobeda 6-4 6-2.

Tako je Novak ostao bez nekih od najozbiljnijih protivnika u svom delu žreba. To može da bude i olakšanje ali i upozorenje da nema opuštanja, bez obzira ko je sa druge strane mreže. Posle Andersona, koji nije ni izlazio na teren jer mu je Kolšrajber predao meč, protivnik će mu biti neko od iznenađenja, Anduhar ili Ramos. Za četvrtfinale mu ostaje Berdih kao najverovatnija prepreka, mada je i Čeh bio na ivici ispadanja, jer je imao set zaostatka protiv Stahovskog. Za polufinale, je posle ispadanja Mareja najverovatniji protivnik neko od Amerikanaca, Izner ili Fiš. Mada, kako je počelo, ko zna….